SOUTĚŽ: Hladoví a sytí. Vyhrajte novou satiru od autora bestselleru Už je tady zas

Ve svém debutovém románu Timur Vermes oživil Adolfa Hitlera. V Hladoví a sytí, své druhotině, přichází německý spisovatel opět se společenskou satirou, která je skličující i komická zároveň. Realita uprchlických táborů se v ní setkává s cynickou senzacechtivostí médií a populismem politiků. O knihu si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž Uprchlický tábor Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti z Etiopie a Eritrey se řadí do fronty na jídlo ve francouzském městě Calais

V románu Hladoví a sytí se mladý africký uprchlík vydá s dalšími 150 tisíci migranty na pěší pouť do Evropy (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

V budoucnosti nepříliš vzdálené od naší současnosti Německo uzavře svou jižní hranici, aby zabránilo přílivu migrantů z Afriky. Na Sahaře mezitím vznikají obrovské uprchlické tábory, v nichž čekají miliony uprchlíků na vyřízení žádosti o azyl.

Obálka knihy Hladoví a sytí od Timura Vermese | Zdroj: Nakladatelství Argo

Život v tom největším z nich se skládá zejména z nekonečného čekání. Když tedy do něj jednoho dne zavítá populární německá moderátorka, mladý uprchlík Lionel ihned zavětří jedinečnou příležitost, jak z místa uniknout. Využije přítomnosti televizních kamer a vydá se spolu s dalšími 150 tisíci migranty na pěší pouť do Evropy.

Živé záběry karavany v doprovodu půvabné moderátorky si brzy získají pozornost diváků. Zatímco ale soukromá televize jásá nad rekordní sledovaností a milionovými příjmy z reklamy, německá vláda řeší zdánlivě neřešitelné dilema: Mají nechat uprchlíky dojít až do zaslíbeného Německa, nebo je násilím zastavit?

OHLASY NA KNIHU

  • „Znamenitá kniha: vtipná, nepříjemná i smutná!“STERN
  • „Timur Vermes pitvá současnost jemným, ale ostře nabroušeným nožem. Nešetří nikoho, jeho kniha je humorná i nepříjemně jízlivá – od první do poslední stránky.“Deutschladfunk Kultur

„Tento román je fikce. Podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky sice bylo v roce 2016 celosvětově na útěku zhruba sedmdesát milionů lidí, ale to ještě zdaleka neznamená, že někdo z nich dostane geniální nápad,“ píše Vermes v krátké poznámce, která jeho nový román uvozuje.

„A i kdyby: není nikterak zaručeno, že by o takovém nápadu informovala nějaká televizní stanice. A kdyby to přece jenom došlo až tak daleko, není jisté, že se k ní vyjádří Campino (pozn. red.: zpěvák kapely Die Toten Hosen), a koneckonců nikdo nemůže zaručit, že se určité osoby zachovají tak, jak je jim v knize podsouváno. Je veskrze možné, že všechno dopadne jinak. Pouze to není pravděpodobné.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Hladoví a sytí vyšli v německém originále v roce 2018. Po šesti letech tak následovali prvotinu Timura Vermese, satirický román Už je tady zas, ve kterém se do současnosti probudil Adolf Hitler.

Kniha se stala hitem i mimo Německo. Překladová práva se prodala do více než 40 zemí, ten český vyšel v roce 2013. Její příběh, který ukazuje, jak snadno se mohou dějiny opakovat, posloužil také jako předloha ke stejnojmenné divadelní a filmové adaptaci.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 románů Hladoví a sytí, napište nám až do tohoto pátku 30. října do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Adaptaci románu Už je tady zas uvedlo na svých prknech také pražské Divadlo Na Jezerce. Který herec v představení ztvárnil roli Adolfa Hitlera?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme