Věčný rebel s bourbonem v ruce a vlasy ‚jako po výbuchu granátu‘. Keith Richards slaví 75. narozeniny

Britský kytarista a zakládající člen The Rolling Stones Keith Richards slaví 75. narozeniny. V kapele hraje od jejího prvního vystoupení v roce 1962 - tedy 56 let. V rámci turné zavítal několikrát i do České republiky. V srpnu 1995 přišlo na Rolling Stones na pražský Strahov 130 000 lidí, což je tuzemský rekord.

Dartford (Velká Británie)/Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Keith Richards vydává své třetí sólové album s názvem Crosseyed heart

Keith Richards slaví 75. narozeniny. | Zdroj: Reuters

Člen britských Rolling Stones Keith Richards se narodil 18. prosince 1943, pět měsíců po svém parťákovi z kapely Micku Jaggerovi. Díky svému vyžilému vzhledu ztělesňuje archetyp rockera. Také se o něm říká, že podle všech platných přírodních zákonů by měl být už dávno mrtvý. Legendární kytarista má však mimořádně tuhý kořínek a navzdory všem předpokladům stále žije i hraje, o čemž se loni mohli přesvědčit i fanoušci v Praze.

VIDEO: Pec nám spadla. Zazpívejte si českou lidovku s Mickem Jaggerem z Rolling Stones

Číst článek

Věčný rebel, vždy s cigaretou v ústech či s bourbonem v ruce a s vlasy „jako po výbuchu granátu“, se s Jaggerem poznal už na základní škole. Rolling Stones dali dohromady začátkem 60. let, první koncert odehráli v londýnském klubu Marquee 12. července 1962. Uhlazený estét, intelektuál a výrazný zpěvák Jagger s nespoutaným Richardsem brzy vytvořili výjimečnou autorskou dvojici přezdívanou Glimmer Twins (Blýskavá dvojčata), která dodnes tvoří základ „Stounů“. 

A to přesto, že Richards se ve svém životě rozhodně nedržel zpátky. Množství alkoholu a drog, které zkonzumoval, by zabilo několik urostlých chlapů. LSD bral po hrstech, řadu let byl závislý na heroinu a kvůli drogám měl i opletačky se zákonem. S užíváním kokainu zase Richards přestal až v roce 2006, když spadl na Fidži z palmy a podstoupil operaci mozku.

Samostatnou kapitolou v Richardsově životě je alkohol, říkalo se třeba, že denně musí vypít alespoň jednu láhev vodky. A když se jednou ptali jeho druhé ženy Patti Hansenové, zda jí vadí, že Keith pije hodně bourbonu, odvětila: „Vůbec ne, mně nejvíce vadí, že kromě bourbonu nepije nic jiného.“ S Hansenovou se Richards oženil v roce 1983 a má s ní dvě dcery. S první ženou, modelkou Anitou Pallenbergovou, která jej provázela nejdivočejšími roky života, má dceru a syna.

Někdejší prezident Václav Havel a členové kapely Rolling Stones Keith Richards a Mick Jagger | Foto: Alexandr Malachovský/CNC | Zdroj: Fotobanka Profimedia

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme