'Žánr, který nikdy neměl vzniknout.' V Praze vystoupí electro swingový producent Parov Stelar

Před více než třiceti lety vládl evropským hitparádám Falco. Dnes je neoblíbenějším rakouským interpretem Parov Stelar. Znají ho fanoušci i daleko za hranicemi rodného Linze. Včetně Česka, kam jezdí tento electro swingový producent pravidelně. V sobotu večer představí pražskému publiku svou nejnovější desku.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parov Stelar

Parov Stelar | Foto: FB Parov Stelar

Za projektem Parov Stelar stojí rakouský producent Marcus Füreder. Jako DJ začal hrát už v polovině devadesátých let, teprve se svým novým pseudonymem ale dokázal prorazit za hranice Rakouska, říká hudební publicista Vojtěch Tkáč.

Rolling Stones vystoupí 4. července v Praze. Vstupenky se začnou prodávat v březnu

Číst článek

„Rakouský producent Marcus Füreder alias Parov Stelar v pěti až deseti letech rozhýbal celou Evropu, ale i ostatní kontinenty žánrem, o kterém se často říká, že ho právě Parov Stelar vymyslel. Jde o electro swing, hudební propojení 40. let se současností,“ popisuje Tkáč Radiožurnálu.

Kombinací různých stylů tak vznikl nový žánr, který si oblíbili DJové na večírcích nebo plesech. Ne každému se ale hudba Parov Stelar Bandu líbí.

„Po několika letech se možná pro některé stal otravným, někteří lidé tvrdí, že je to žánr, který nikdy neměl vzniknout. I přes to se ale electro swing těší velikému zájmu a svědčí o tom i festivaly, kde Parov Stelar Band vystupují jako jedni z headlinerů,“ říká Tkáč.

Za svou existenci vydali Parov Stelar desítky nahrávek. Tou poslední je loňské album The Burning Spider, se kterým dokáže skupina podle Tkáče oslovit ještě širší publikum.

„Na poslední desce The Burning Spider Parov Stelar dokázali přijít s něčím svěžím, s něčím, co se odlišilo od jejich dosavadní tvorby. Je to deska, která kromě electro swingu obsahuje prvky jazzu, blues, ale i popu,“ uzavírá Tkáč.

Před půl rokem koncertovali Parov Stelar v Brně. Teď se představí pražskému publiku v zaplněné holešovické TipSport Areně.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme