Němečtí hudebníci hráli Beethovena ve vesnici ohrožené těžbou uhlí. Má ustoupit dolu Garzweiler

Šedesátka profesionálních hudebníků z různých německých orchestrů v pondělí zahrála Beethovenovu symfonii číslo 6 zvanou Pastorální v západoněmecké vesnici Keyenberg, které hrozí, že bude muset ustoupit rozšiřování povrchového dolu Garzweiler. Beethovenova symfonie bývá vnímána jako oslava přírody a výzva k její ochraně a podle agentury DPA má znít při příležitosti pátečního Světového dne životního prostředí.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Němečtí hudebníci hráli Beethovena ve vesnici ohrožené těžbou uhlí. Má ustoupit dolu Garzweiler.

Němečtí hudebníci hráli Beethovena ve vesnici ohrožené těžbou uhlí. Má ustoupit dolu Garzweiler. | Foto: Alle Dörfer Bleiben | Zdroj: Twitter

Hudebníci z koncertních domů v Bonnu, Kolíně nad Rýnem, Krefeldu a Cách se připojili k výzvě Bonnských symfoniků působit hudbou proti klimatické změně. Prostředkem k tomu má být právě hudba bonnského rodáka Ludwiga van Beethovena, jehož 250. výročí narození si letos svět připomíná.

Polské úřady povolily rozšíření dolu Turów. Je to skandální, říká právnička hájící Liberecký kraj

Číst článek

Dnešní koncert se konal na statku rodiny místního aktivisty Norberta Winzena. Hudebníci hráli z obytného domu, chléva i seníku nebo pod starými stromy. Posluchači mohli chodit kolem jednotlivých interpretů a ten který nástroj slyšet chvíli hlasitěji, chvíli zase tišeji, popsala netradiční koncertní zážitek DPA.

Přibližně 160 let starý chráněný statek má společně s celou vesnicí Keyenberg ustoupit hnědouhelnému povrchovému dvoru. Ohroženo je pět vesnic, jejichž obyvatelé se zasazují o jejich zachování.

Podle studie organizace Greenpeace by ale nemusela být zničena žádná vesnice, pokud by z místních dolů Hambach a Garzweiler bylo spotřebováno jen tolik uhlí, kolik by bylo třeba k dodržení německých klimatických cílů.

Naproti tomu energetická firma RWE poukazuje na studii, kterou si sama zadala a která ukazuje, že z dolů Hambach a Garzweiler musí být do roku 2038 vytěženo až 780 milionů tun hnědého uhlí. Odpovídá to prý dohodám o postupném utlumování výroby energie z uhlí.

Německo si stanovilo cíl být do roku 2050 neutrální zemí, pokud jde o emise oxidu uhličitého. V lednu se německá vláda rozhodla, že s útlumem uhelné energetiky se začne letos a zcela využívat energii z uhlí spolková republika přestane nejpozději v roce 2038. Organizace na ochranu životního prostředí mají ústup od uhlí za příliš pomalý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme