Na Swiftpoziu v Melbourne se sešlo 130 akademiků. Debatovali o fenoménu zpěvačky Taylor Swift

„Čekali jsme 50 akademiků a přihlásilo se jich přes 400 z celého světa!“ Tak shrnuli situaci australští pořadatelé takzvaného „Swiftpozia“ na Melbourneské univerzitě. Opravdu to byla vědecká konference a opravdu se týkala americké zpěvačky Taylor Swift. Původní plán, že stačí dvě místnosti na fakultě, pořadatelům nevyšel. Což se o Swiftpoziu říct nedá.

Swiftpozium Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvačka Taylor Swift

Australská část zpěvaččina turné přinese australské ekonomice odhadem v přepočtu přes 18 miliard korun | Foto: Wolfgang Rattay | Zdroj: Reuters

Akademici debatovali o dopadu kulturního fenoménu, jaký představuje Taylor Swift. Šéfka pořadatelů konference, Eloise Faichneyovová se zabývá genderovými otázkami a médii. Včas také zdůraznila, že americká zpěvačka se konference nezúčastní.

Taylor Swift pomáhá s kampaní Bidena, tvrdí zastánci Trumpa. Dezinformaci věří asi každý pátý Američan

Číst článek

Nakonec ji pořádalo šest univerzit z Austrálie i Nového Zélandu. Počet přihlášených vědců museli omezit na 130. Na univerzitě v Melbourne začínala pro veřejnost uzavřená, vědecká konference v neděli a trvala do úterka. Taylor Swift začíná s australskými koncerty v Melbourne v pátek večer.

Vědce na popové ikoně zajímá její vliv. Jak a co všechno jediná popová hvězda a zároveň podnikatelka dokáže ovlivnit. Taylor Swift má ohromný vliv, pro některé možná až ohromující. Zasahuje nejen do oblasti hudby a médií, ale i vytváření komunit a byznysu.

Na webu Swiftpozia se dočteme, že australská část zpěvaččina turné přinese australské ekonomice odhadem v přepočtu přes 18 miliard korun. A je tu i politika. Pod vlivem Taylor Swift se ve Spojených státech zaregistrovalo přes 30 tisíc voličů.

Tématem konference byl ale i feminismus v různých souvislostech. Názorným dokladem je písnička The Man. „Štve mě fungovat pořád na plné obrátky, zajímalo by mě, jestli bych to zvládla rychleji, kdybych byla muž,“ zpívá se v ní.

Takže tu máme názor, že místo toho, abychom usilovali o stejná měřítka, stejné standardy pro muže i ženy - bychom se asi spíš měli snažit, aby tím standardem nebyl alfa-samec.

Mezi skladbami Taylor Swift jde najít i příklad z oblasti filozofie. To je písnička Anti-hero. V ní je jasné sdělení: „Ahoj, já jsem problém, každý to vidí.“ Tady si akademici všímají „existenciální autenticity“ a toho, že fanoušci přímo zbožňují zpěvaččinu opravdovost. Ale co to opravdu znamená být autentická, když je člověk obrovská celebrita v digitálním věku? Pro vědce je to široký prostor k bádání.

Fanoušci na textech oceňují upřímnost, zranitelnost, jakousi osobní zpověď. Lidé se s písničkami hravě ztotožní. A prostřednictvím textů Taylor Swift vlastně vytváří veřejný příběh svého života.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme