Mladá houslistka, dětský sbor a jedna premiéra pod taktovkou Hron. Symfonici zahrají v Betlémské kapli

Betlémskou kapli v Praze v poslední únorový den rozezní čtyři díla v podání rozhlasových symfoniků pod taktovkou mladé dirigentky Aleny Hron. Zazní Pohádka o krásné Meluzíně od Felixe Mendelssohna, následovat premiéra kompozice současné skladatelky Jany Vöröšové Chlapeček a Dálka. Posluchači si užijí také Brilantní fantazii Henryka Wieniawského v doprovodu houslistky Diany Chaushevy a koncertní večer zakončí Nedokončená od Franze Schuberta.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Hron

Alena Hron | Foto: Michal Bareš

Dirigentka Alena Hron (dříve Jelínková), která 29. února v Betlémské kapli povede Symfonický orchestr Českého rozhlasu, je perspektivní členkou nové generace českých dirigentů. Už během studií spolupracovala s řadou symfonických orchestrů, předloni začala pravidelně spolupracovat s Janáčkovou filharmonií Ostrava.

Concertino Praga | Foto: Petra Hajská | Zdroj: SOČR

V Betlémské kapli se Hron postará o výslednou souhru rozhlasových symfoniků s mladou bulharskou houslistkou Dianou Chaushevou. Ta stále ještě studuje na Národní hudební škole Lyubomira Pipkova. V rodném Bulharsku už ale vyhrála řadu soutěží.

Chausheva už s rozhlasovými symfoniky v minulosti spolupracovala, za sebou má ale i další vystoupení s mnoha evropskými tělesy.

Zúčastnila se také mistrovských kurzů a akademií vedených nejlepšími hudebníky dneška.

Meluzína a premiéra

Koncert v Betlémské kapli odstartuje Mendelssohnova předehra Pohádka o krásné Meluzíně. Ta je variací na příběh ženy, která musí za trest strávit jeden den v týdnu jako mořská víla. Když to odhalí její muž, promění se žena ve vílu navždy a muži se zhroutí svět.

Mendelssohn zachycuje v díle spíš náladu než děj. V roce 1833 věnoval tuto předehru jako dárek k narozeninám své starší sestře Fanny, pianistce a skladatelce.

Jako druhé v pořadí zazní ve své premiéře, odložené z roku 2021, dílo Jany Vöröšové, které vychází z knihy Chlapeček a Dálka od Daisy Mrázkové. Kniha je poetické zamyšlení nad hlubším smyslem lidské existence a jeho příběh se odehrává v kulisách zimní krajiny.

Dílo Chlapeček a Dálka doprovodí Dětský sbor Českého rozhlasu pod vedením Věry Hrdinkové jako komplikovanější vícehlas. Ani orchestrální část nebude ochuzena, uplatní se totiž nejen neobvyklá hřmotidla, ale na hudební nástroje zahrají i děti.

Hudební skladatelka Jana Vöröšová | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Následně orchestr přejde k Brilantní fantazii Henryka Wieniawského, v originále Fantaisie brillante sur Faust, z roku 1865. V 19. století byly faustovské téma a žánr fantazie velmi oblíbené a dostaly se až do virtuosní skladby polského rodáka.

Večer zakončí Osmá, takzvaná Velká symfonie Franze Schuberta.

To vše zazní ve čtvrtek 29. února od 19.30 hodin v Betlémské kapli. Lístky je možné zakoupit zde.

Záznam koncertu odvysílá stanice Vltava 18. března.

kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme