Izraelští interpreti mění své písně kvůli Eurovizi. Organizátorům se nelíbily zmínky o útoku Hamásu

Izrael souhlasil s úpravou textu písně, kterou by mohl přihlásit do mezinárodní písňové soutěže Eurovize. Organizátorům soutěže se nelíbil text, který zřejmě odkazoval na útok palestinského hnutí Hamás ze 7. října. Informoval o tom v neděli podle agentury Reuters izraelský televizní kanál Kan, který je pověřen výběrem izraelského soutěžícího. Favoritem je zatím balada October Rain (Říjnový déšť) dvacetileté sólistky Eden Golanové.

Tel Aviv Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurovize se letos uskuteční 7. až 11. května ve švédském městě Malmö. Označuje se za nepolitickou hudební událost a může diskvalifikovat soutěžící, kteří toto pravidlo poruší.

Text písně unikl do médií. Golanová v neupravené verzi zpívá například „Už dochází vzduch“ nebo „Všechno to byly dobré děti, každé z nich“, což patrně naráží na lidi v úkrytech při útoku Hamásu.

Česko vyšle na Eurovizi zpěvačku Aiko. V národním kole uspěla s písní Pedestal

Číst článek

Televize Kan požádala o změnu textu i autora písně Dance Forever (Tančit navždy), druhého z favoritů. Po úpravě vybere píseň, která půjde do Eurovize.

Soutěžní song bude oficiálně představen začátkem března a izraelská televize jej odvysílá živě. Izraelská televizní společnost uvedla, že souhlasila s provedením změn na základě žádosti prezidenta země Jicchaka Herzoga.

Zatímco někteří aktivisté vyzývali k tomu, aby se Izrael letošní Eurovize nemohl zúčastnit kvůli pokračující ofenzivě v Pásmu Gazy, Evropská vysílací unie (EBU) uvedla, že se země soutěže zúčastnit může.

Nynější válka mezi Izraelem a hnutím Hamás začala loni 7. října, kdy příslušníci Hamásu zaútočili na jižní Izrael. Na 1200 lidí tam pozabíjeli a dalších zhruba 250 unesli na palestinské území. Od té doby při izraelské operaci v Pásmu Gazy zahynulo přes 30 000 Palestinců, především civilistů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme