Francouzi si připomínají 60 let od úmrtí zpěvačky Édith Piaf. Umělkyně jí vzdala hold obrazem

Nezapomenutelný hlas, odvaha, vášeň a radost na scéně – zároveň ale také život na ulici a tragické lásky. To všechno patří k legendární francouzské zpěvačce a šansoniérce Édith Piaf. Francouzi si v úterý připomínají 60 let od její smrti. Hold jí vzdala i šedesátiletá umělkyně Martine Fadeurová, která si její písně dodnes zpívá a která ke kulatému výročí Édith Piaf namalovala obraz.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Umělkyně Martine Fadeurová, která namalovala obraz k 60. výročí úmrtí francouzské šansoniérky Édith Piaf. Vyšel o ní článek v regionálních novinách

Umělkyně Martine Fadeurová, která namalovala obraz k 60. výročí úmrtí francouzské šansoniérky Édith Piaf. Vyšel o ní článek v regionálních novinách | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Růžový život neboli La vie en rose, ale také Óda na lásku patří k oblíbeným písním umělkyně Martine Fadeurové. Na přání ale dokáže zazpívat i další hity slavné šansoniérky jako třeba píseň Milord, se kterou Édith Piaf vystupovala už koncem 50. let a která se umístila v hitparádách jedenácti zemí.

„Vyrostla jsem na písních Édith Piaf. Rodiče moc rádi poslouchali její hudbu a zpívali její šansony na bálech, na oslavách i rodinných sešlostech. Už od útlého věku jsem začala zpívat s nimi. V deseti letech jsem dokonce vyhrála jednu regionální hudební soutěž. Zpívala jsem tehdy píseň Růžový život,“ vzpomíná Fadeurová.

Dům prarodičů Édith Piaf, ve kterém francouzská zpěvačka žila mezi let 1917-1922 | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Šedesátiletá francouzská malířka nakreslila ke kulatému výročí Édith Piaf obraz s názvem Divadlo mého života. Zachycuje klíčové životní etapy Edith Piaf od jejího narození až po úmrtí v roce 1963.

„Vyšla jsem z jejího dětství. Na jedné straně je cesta, která vede k nedalekému městečku Bernay, a na druhé straně je pěšina, která míří do Paříže. Nakreslila jsem taky vykřičený dům, který vedla její babička. Édith Piaf tam strávila část svého dětství. V jednom okně vidíte ptačí brko a v druhém malou botičku,“ říká Fadeurová.

Obraz Martiny Fadeurové zachycuje i známé pařížské památky, jako třeba Eiffelovu věž, baziliku Sacré-Coeur i další pařížská místa spjatá s Édith Piaf, jako třeba čtvrť Menilmontant, kdy žila, a taky hřbitov Pere Lachaise, kde byla pohřbená a kde odpočívá i její otec, muž a také dcera Marcelle, která zemřela ve dvou letech. Po ní už francouzská zpěvačka žádné děti neměla.

Posiluji každý den. Abych mohla zpívat i nějak vypadala, říká zpěvačka Marika Gombitová

Číst článek

Martine Fadeurová na plátně vzpomíná i na tragický milostný život francouzské zpěvačky, které se přezdívalo Vrabčák. Uprostřed obrazu je barevný kolotoč, na kterém se točí sedm mužů – jeden z nich má na sobě boxerské rukavice. To je profesionální francouzský boxer, šampion a velká láska Édith Paf Marcel Cerdan. Zemřel koncem 40. let při havárii letu Z Paříže do New Yorku. Právě jemu Édit Piaf věnovala píseň Óda na lásku.

„Měla nezapomenutelný a naprosto nenahraditelný hlas. Patřil k ní taky široký úsměv, na scéně zářila radostí a energií. A to i přes to, že měla velmi složitý život. Moc dobře věděla, co je to bída a chudoba. Rozhodně se nenarodila se stříbrnou lžičkou v puse. Musela bojovat. A i proto byla tak oblíbená, protože zastupovala lid,“ uzavírá Martine Fadeurová. 

Její obraz k 60. výročí úmrtí Édith Piaf visí v budově regionálního normandského týdeníku ve městečku Bernay. Tedy ve stejném městě, kde slavná šansoniérka prožila kus svého života.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme