Přehlídka tance, zpěvu i tradičních oděvů. Folklorní festival ve Strážnici přilákal přes 30 000 lidí

Za folklorem letos na festival do Strážnice vyrazilo 31 000 lidí. Loni pořadatelé vykázali jen o málo nižší návštěvnost. Mezinárodní přehlídka začala ve čtvrtek, skončila v neděli v podvečer. Festivalovým děním ožily nejen strážnické amfiteátry a parky, ale také ulice a náměstí ve městě. Organizátorům přálo počasí, festivalu se vyhnuly jak silné deště, tak spalující slunce.

Strážnice (Hodonínsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Strážnici na Hodonínsku pokračoval 24. června 2023 Mezinárodní folklorní festival Strážnice.

Ve Strážnici na Hodonínsku pokračoval 24. června 2023 Mezinárodní folklorní festival Strážnice. | Foto: Patrik Uhlíř | Zdroj: ČTK

Programovou skladbu tvořilo 38 festivalových pořadů, vystoupilo 3150 účinkujících z České republiky a 230 účinkujících ze zahraničí, například z Jižní Koreje, Nizozemska nebo Spojených států.

Soutěž o nejlepšího tanečníka verbuňku letos vyhrál Marek Salay, jenž pochází z Charvátské Nové Vsi, což je součást Břeclavi. Publikum mu v amfiteátru Zámek připravilo bouřlivou atmosféru, včetně mexických vln známých spíše z ochozů fotbalových stadionů.

‚Tečou krev a slzičky, když se nedaří, ale stojí to za to.‘ Marii Filipové je 97 let a zachraňuje lidové kroje

Číst článek

K laureátům letošního festivalu patří třeba účinkující v pořadu (Ne)Mizející svět, a to za komplexní prezentaci tradičního lidového oděvu z Horňácka, dále Kristýna Juračáková za výrazný vokální projev v pořadu Zpěváčci nebo Valašský soubor písní a tanců Radhošť za citlivý a stylový taneční projev v pořadu Rozmarýn aneb Valašský muzygál.

Cenu Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2023 získali Markéta Vašulková a David Pavlíček, autoři pořadu Z pokladnice kulturního dědictví České republiky.

Součástí festivalu bývá každoročně také udílení Cen České národopisné společnosti. Letos ocenění získala například stálá expozice Tradiční kultura na Moravě v zrcadle času, kterou návštěvníci od loňska najdou v Paláci šlechtičen v centru Brna.

Skončil 78. ročník, ale už nyní organizátoři pracují na přípravě 79. ročníku. Bude se konat od 27. do 30. června 2024, uvedl prezident festivalu Martin Šimša.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme