Je mistr kytarových sól i astrofyzik. Spoluzakladatel skupiny Queen Brian May slaví 75. narozeniny

Brian May, který se narodil 19. července 1947, se už léta řadí k nejlepším britským kytaristům. Spojený je s rockovou skupinou Queen, ve které hraje od jejího vzniku. Mistr kytarových sól s vlastnoručně vyrobeným nástrojem, který pro Queen napsal několik zásadních hitů, se angažuje i v ochraně přírody a bádá ve hvězdách. Časopis Rolling Stone ho v roce 2014 zařadil na 26. místo ve stovce nejlepších kytaristů všech dob.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kytarista Brian May při hře na svou vlastnoručně vyrobenou kytaru

Kytarista Brian May při hře na svou vlastnoručně vyrobenou kytaru | Foto: Christophe Meng/ABACAPRESS.COM | Zdroj: Reuters

Jednou z nejslavnějších písní skupiny Queen je Under Pressure, která vznikla ve spolupráci s Davidem Bowiem. Astrofyzik a hudebník Brian May při tom sehrál podstatnou roli. Nehádal se a ustoupil, i když to prý nemá zvyku. 

Under Pressure

„Vlastně to spunktoval zvukař a producent David Richards, já byl tehdy pracovně v Montreux. Věděl jsem, že tam Queen nahrávají, a David mi zavolal, ať se stavím. Tak to vzniklo,“ líčí David Bowie společnou práci v Mountain Studios v Montreux.

„Jen tak jsme blbli a jamovali a pak jsme si řekli, co takhle udělat něco společně,“ vzpomínal Freddie Mercury.

May vzpomínal na kolegu, kytaristu Johna Deacona. „Přišel s tím riffem.“

„A hrál ho pořád dokola,“ připomínal producent Reinhold Muck. „Pak jsme šli na pizzu a on na to zapomněl, úplně mu to vypadlo z hlavy. A pak ve studiu si vzpomněl,“ dodal bubeník Roger Taylor.

„My jsme pochopitelně byli zvyklí spolu hrát, ale tentokrát se nám do toho pořád někdo pletl. David pak už byl netrpělivý, protože měl vlastní představu. Nebylo to jednoduché a někdo musel ustoupit. Byl jsem to já, i když to normálně nemám ve zvyku,“ řekl Brian May.

Text písně je také společné dílo. „A vokály, prostě byl zrovna jeden pryč a neslyšel, co ten druhý zpívá, vrátil se a navázal, jen tak z hlavy,“ popisoval Roger Taylor.

Před 30 lety zemřel Freddie Mercury, zpěvák skupiny Queen a jedna z nejznámějších obětí nemoci AIDS

Číst článek

„Freddie začal dělat svoje humbababe a já koutkem oka zahlídl, jak David pozorně naslouchá. A pak pokračoval úplně jinak, Freddiemu se to moc líbilo. David Bowie a Queen, říkal jsem si, že se to nebude dobře míchat, ale dopadlo to moc dobře,“ popisuje Reinhold Mack.

Pro Queen byl Under Pressure po Bohemian Rhapsody další singl na prvním místě britské hitparády, a později ho zařadili na album Hot Space. V prostorách bývalého studia v Montreux je teď muzeum kapely Queen a Freddie Mercury má ve městě třímetrovou bronzovou sochu od plzeňské rodačky Ireny Sedlecké.

May byl u vzniku Queen

Hrát začínal May ve skupině The Others, v roce 1969 založil s bubeníkem Rogerem Taylorem a zpěvákem Timem Staffellem kapelu Smile. Staffella za mikrofonem brzy vystřídal jeho spolubydlící z koleje, zpěvák s původem ze Zanzibaru Farookh Bulsara, který měl velice přesnou představu o podobě kapely.

Bulsara si změnil jméno na Mercury, skupina se rozšířila o čtvrtého člena, baskytaristu Johna Deacona. V únoru 1971 poprvé vystoupili pod názvem Queen. Skupina Queen, čili královna, platí dodnes v rockovém světě za jednu z nejkvalitnějších sestav.

Specifický zvuk dodává Mayově hře jeho červenohnědá kytara Rudý speciál, kterou v roce 1963 vlastnoručně vyrobil se svým otcem Haroldem, protože jeho omezené finanční možnosti mu nedovolily pořídit si kytaru novou.

Tělo nástroje je ze starého stolu a krk z krbu z 18. století, kterého se rodina potřebovala zbavit. Proto se také jeho kytaře občas říká „Fireplace“ (krb).

Kvůli hudbě May před více než 30 lety přerušil studium astrofyziky, oboru se ale nikdy úplně nevzdal. Jako spoluautor je například podepsán pod knihou Třesk! Úplné dějiny vesmíru, která vyšla v roce 2006.

O rok později na londýnské Imperial College obhájil doktorskou práci na téma meziplanetárního prachu a získal titul Ph. D. Mezi roky 2008 a 2012 působil na liverpoolské Univerzitě Johna Moorese. Asteroid 52665 nese jeho jméno.

Helena Berková, mst, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme