Letošní Zlaté glóby budou brzy znát své majitele. Ceremoniál doprovodí i protest za práva žen

Už po pětasedmdesáté předá hollywoodská Asociace zahraničních novinářů ceny Zlatý glóbus. Letos si může nejvíc sošek odnést pohádkový thriller z období studené války nazvaný Tvář vody. Snímek už v létě získal Zlatého lva na filmovém festivalu v Benátkách. Na slavnostní vyhlašování filmových a televizních cen také přijde neobvyklý počet herců a hereček v černém. Chtějí tím manifestovat za práva žen.

Los Angeles Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letošní udílení prestižních filmových a televizních cen Zlatý glóbus ovládl romantický muzikálový snímek La La Land.

Herci Ryan Gosling, Emma Stonová a režisér Damien Chazelle na loňském předávání Zlatých glóbů | Zdroj: Reuters

Film Píseň o Bernadettě z roku 1943 byl vůbec prvním, který získal sošku Zlatého glóbu za nejlepší drama. O stejné ocenění usiluje letos 5 snímků včetně fantazijní romance Tvář vody od režiséra Guillerma del Tora.

Tvář vody bojuje celkem v sedmi kategoriích. O jednu šanci méně mají snímky Akta Pentagon: Skrytá válka a Tři billboardy kousek za Ebbingem.

V kategorii komedie/muzikál bojuje o cenu za nejlepší film kupříkladu The Disaster Artist, Uteč nebo Lady Bird. Poslední jmenovaný byl Americkou národní společností filmových kritiků zvolen nejlepším filmem roku 2017. Snímek Grety Gerwigové si od amerických filmových kritiků vysloužil rovněž cenu za nejlepší režii a scénář.

Na slavnostním udílení bude oceněna i televizní tvorba. Podle filmového publicisty Aleše Stuchlého jsou letošní nominace rozumné. „O tom, že podstatný díl kreativity se v současnosti a v posledních letech přesouvá z filmového pole na pole seriálové, se mluví už hodně dlouho,“ řekl Radiožurnálu.

Nominace na Zlaté glóby ovládly Sedmilhářky. Mezi filmy bodovala Tvář vody nebo Akta Pentagon

Číst článek

„Pochopitelně, když se člověk podívá na letošní nominace Zlatých glóbů na seriály, tak na první pohled je zahlcen obrovským množstvím, které skoro ani nejde stíhat,“ dodává.

Nejvíc nominací v televizních kategoriích si vysloužil seriál Sedmilhářky. „Na čele toho pomyslného pelotonu s šesti nominacemi je pro mě osobně asi nejlepší seriál tohoto roku, nebo řekněme sezóny 2017, Big Little Lies, v češtině Sedmilhářky,“ označil svého favorita Stuchlý.

Režisér Jean-Marc Valée, který tento seriál natočil, dal skutečně vale všem konvencím a zase trošku posunul hranice možností seriálového vyprávění,“ ocenil publicista přístup tvůrců seriálu. Až čtyři ceny může získat seriál Zlá krev: Bette a Joan. Velké šance má i seriál Fargo nebo Příběh služebnice.

Z herců byly na zlatou sošky nominování například Tom Hanks, Gary Oldman, James Franco nebo Hugh Jackman. Nominacemi v ženské herecké kategorii se mohou pyšnit třeba Jessica Chastainová, Meryl Streepová, Margot Robbieová nebo Emma Stonová. Podrobnější přehled všech nominací si můžete prohlédnout v našem článku.

Čas vypršel

Na vyhlašování prestižních filmových a televizních cen se také chystá neobvyklý počet hereček oděných do černého. Chtějí tím manifestovat boj za práva žen.

Vlivné ženy Hollywoodu chtějí navázat na kampaň #MeToo, která na konci minulého roku zaplavila sociální sítě a vedla k otevření celospolečenské diskuse o sexuálním obtěžování.

Nová kampaň nazvaná #TimesUp, neboli čas vypršel, chce pomáhat ženám, které se setkaly se sexuálním obtěžováním na pracovišti. K iniciativě se přidaly například herečky Emma Watsonová, Natalie Portmanová nebo Reese Witherspoonová.

Poukázat chtějí i na nerovnoměrné zastoupení žen a mužů na vedoucích pozicích nebo ve filmovém průmyslu. Ilustrují to například i samotné nominace na Zlaté glóby. V kategorii režie totiž není ani jedna žena. 

Večerem bude provázet americký komik a moderátor Seth Meyers. Slavnostní vyhlašování začíná dvě hodiny po půlnoci středoevropského času.

Ondřej Bambas, Matěj Štýs, mis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme