Lábus převzal cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii. ‚Film jsem vždycky miloval,‘ řekl

Český divadelní a filmový herec Jiří Lábus a slovenská herečka Božidara Turzonovová převzali v pátek večer ve Smetanově síni Obecního domu cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii. Stejné ocenění dostal v úvodu 28. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest i britský producent Mike Downey. Febiofest potrvá v Praze do 24. září.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Je mi to milé, lichotivé, vzácné, vážím si toho. Myslím, že 80 procent svých životních zkušeností, a podotýkám velmi zajímavých, jsem vlastně zažila ve filmech, na kterých jsem pracovala. Takto získávám zkušenosti nesmírně ráda, proto přijměte mé srdečné a upřímné: Děkuji,“ řekla při přebírání ceny od ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) Turzonovová.

V kině i online. Festival dokumentárních filmů v Jihlavě nabídne propagátora LSD či Jana Nedvěda

Číst článek

„Od prvních let života jsem film miloval, byl jsem a jsem vášnivý návštěvník biografů. (...) Myslím, že žádná televize nemůže nahradit filmové plátno a společnost diváků. Jsem šťastný, že jsem mohl pracovat s velkými filmovými tvůrci, jako byli třeba Vladimír Michálek, Jan Švankmajer, Věra Chytilová, Viktor Polesný nebo Viktor Tauš. To byly pro mě nejkrásnější chvíle života, být s nimi ve styku a učit se od nich,“ řekl Lábus.

„Působí to na mě, jako že se svět, alespoň tady v Praze, zase vrací do normálu. Loňský ročník byl skromný, dokonce skromnější než ten úplně první,“ řekl při zahájení festivalu jeho čestný prezident Fero Fenič.

Febiofest se loni stejně jako letos konal kvůli pandemii v posunutém podzimním termínu, loni však bez zahraničních hostí a podle Feniče s menší účastí diváků, protože nebyli ochotni respektovat tehdy platná protikoronavirová opatření.

Downey je jedním z nejvýznamnějších evropských nezávislých producentů. Cenu mu v pátek předal britský režisér Stephen Daldry, který je hostem letošního festivalu. Downey koprodukoval mimo jiné film Šarlatán a od roku 2020 je předsedou Evropské filmové akademie. Ta od roku 1998 uděluje Evropské filmové ceny. Letošní Febiofest uvádí osm snímků, které jsou v širší nominaci této soutěže.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme