Cenu za nejlepší film Jednoho světa získal snímek Z deště pod okap. Sleduje linii mezi válkou a mírem

Cenu za nejlepší film na festivalu Jeden svět získal snímek Z deště pod okap ukrajinské režisérky Aliny Horlovové. Hlavní cenu mezinárodní poroty za režii získali Delphine Delogetová a Stéphan Correa za film O muži, který hledal svého syna. Vyhlášení oceněných filmů 23. ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech se odehrálo online na sociálních sítích a webové platformě festivalu. Výsledky sdělila za pořadatele Nikola Páleníčková.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vizuál 23. ročníku Jednoho světa

Vizuál 23. ročníku Jednoho světa | Zdroj: Festival Jeden svět

Oceněné snímky porota vybírala mezi desítkou filmů. Vítězný dokument podle organizátorů festivalu sleduje tenkou linii mezi válkou a mírem, tradicí a pokrokem a do kontrastu staví geografickou separaci a rodinnou pospolitost.

Festival Jeden svět zahájilo předávání cen za ochranu lidských práv. Ocenění putuje do Běloruska

Číst článek

„Dokonale vystavěný příběh nádherně nasnímaný černobílou technikou je uvážlivě dramaticky rozčleněný do devíti kapitol. Obdivovali jsme, jak pečlivě, důsledně a promyšleně buduje postavy a jejich příběhy. Film je znamenitou ukázkou všech aspektů filmové práce,“ uvedla porota ke snímku Z deště pod okap, který vznikl ve spolupráci tvůrců z Ukrajiny, Lotyšska, Německa a Kataru.

Film oceněný za režii poukazuje na to, že v Číně zmizí každoročně beze stopy obrovské množství dětí, po kterých zoufalí rodiče neúnavně pátrají. Hlavní protagonista svého syna hledá už deset let. Snímek podle poroty přibližuje atmosféru života v dnešní Číně.

Přerušený festival Jeden svět pokračuje. Zahájí ho premiéra snímku Češi jsou výborní houbaři

Číst článek

Zvláštní cenu za režii získal Aljaksej Palujan za film Kuráž. Zahajovací film letošního festivalu zachycuje protivládní protesty a aktuální situaci v Bělorusku. Porota ho ocenila za odvahu, která byla nutná před i za kamerou, uvedla Páleníčková.

Vítězem kategorie Máte právo vědět se stal čínsko-americký dokument Jedním dechem režisérky Nan-fu Wang, který zachycuje průběh koronavirové krize v Číně. Hlavní cenu Poroty České soutěže obdržel film režisérky Viery Čákanyové Bílá na bílé, což je videodeník z Antarktidy, který vznikal při natáčení jejího oceňovaného filmu FREM.

Festival začal 10. května a měl se konat převážně online, na nově vzniklé platformě Jeden svět online mohou až do 6. června diváci najít více než 100 filmů letošního programu a debaty. Nakonec se ale organizátoři rozhodli, že díky slábnutí epidemie koronaviru od 20. do 28. května uspořádají projekce v letních kinech. Informace o festivalu, dalších oceněných filmech a porotách jsou na www.jedensvet.cz.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme