Český rozhlas proměnilo natáčení filmu Vlny. Režisér Mádl v něm představí zahraniční redakci v roce 1968

Před budovou Českého rozhlasu probíhalo natáčení historického snímku Vlny. Film režiséra Jiřího Mádla vypráví o událostech Pražského jara, konkrétně se zaměřuje na dění v tehdejší zahraniční redakci Československého rozhlasu. V kinech ho diváci uvidí na podzim roku 2024.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před historickou budovou rozhlasu stála v sobotu vojenská technika, historické vozy a komparzisté ve vojenských uniformách. Natáčely se totiž scény ze srpnových událostí roku 1968.

Pro účely filmu se změnil dokonce název na budově, z Českého na Československý rozhlas. Pod ním visel během natáčení rudý nápis „V pevné jednotě pracujících za rozvoj socialismu v Československé vlasti.“

Diváci na plátně uvidí kromě rozhlasové budovy také interiéry. Nepůjde nicméně o autentické záběry, protože filmaři se do budovy Českého rozhlasu nedostanou. Fiktivní redakci tak postaví ve filmových ateliérech.

Dění v redakci

Režisér Jiří Mádl film staví na příběhu dvou rozdílných bratrů, které od sebe dělí deset let. Dramatické události roku 1968 je k sobě ovšem připoutají a prověří jejich sourozenecké pouto.

Hlavním dějištěm celého filmu je zahraniční redakce Československého rozhlasu, kterou v té době vedl redaktor Milan Weiner. Jeden z ústřední dvojice bratrů se do ní koncem 60. let dostane. Film tak ukazuje také práci redakce, která navzdory silné cenzuře nabízela posluchačům nezaujatý pohled na dění v cizině.

Pro autentické zachycení se Mádl dokonce setkal s několika tehdejšími redaktory, například s Věrou Šťovíčkovou nebo Lubošem Dobrovským.

Mádl chystá nový film Vlny. Bude o vysílání Československého rozhlasu v době pražského jara

Číst článek

Snímek pracuje s unikátními archivními materiály z roku 1968, které nebyly dosud zveřejněny. Technologie použitá filmaři dokáže postavu zasadit do autentických záběrů.

V praxi to vypadá tak, že postava se prochází před skutečným rozbouraným rozhlasem roku 1968 přesto, že oba záběry dělí od sebe víc než 50 let. Divák rozdíl nepozná.

V hlavních rolích snímku Vlny se představí Vojtěch Vodochodský, Stanislav Majer nebo Igor Bareš. Do kin měl přijít už letos, ale natáčení zkomplikovala a posunula pandemie. Premiéra je tak naplánovaná až na podzim 2024.

Adéla Burešová, afo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme