Na polský festival Svět Zaklínače přijeli herci ze seriálu. Natáčení třetí série bylo náročnější, řekl Batey

Příběhy o nájemném lovci nestvůr, Zaklínači Geraltu z Rivie, jsou dnes fenoménem. Knihy Andrzeje Sapkowského byly přeloženy do 37 jazyků. Počítačovou hru po celém světě hrají desítky milionů lidí. Jestli je ale někde Zaklínač doma, pak v Polsku. Krátce před premiérou třetí série seriálu (z dílny streamovací služby Netflix) tak do země přijeli představitelé hlavních postav. S fanoušky se setkali na Festivalu Svět Zaklínače v Lodži.

Reportáž Lodž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprostřed je nálevní pult a u něj do rytmu tamburíny a loutny tančí žena s mužem v šatech jak ze středověkého románu. Nebo spíž fantazijního. U stolu o kousek dál sedí další zvláštní dvojice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o polském festivalu Svět Zaklínače

„Hraju tu kostky a tím si vydělávám na živobytí. A zatím to není špatné. Čarodějka se mnou už dvakrát prohrála,“ představuje se Ralf. „To protože ty kostky krade!“ odpovídá čarodějka a Ralf na to: „Nekradu! Jenom umím podvádět!“

Podvodník Ralf a čarodějka Lisaja de Fleur z Toussaintu vypadají, jak kdyby právě do Kulturního centra v Lodži přišli z Kontinetu – fiktivního světa, kde se děj Zaklínače odehrává. Hrají v krčmě kostky a na hru lákají i stále další a další přicházející návštěvníky festivalu.

Ti do sálu připomínajícího krčmu přicházejí přes expozici připomínající bažinu uprostřed lesů, ve které se v mlze skrývá jedna z příšer. Kdyby návštěvníci tápali, o jaký druh se jedná, podél jedné ze stěn je připravená panelová informační výstava nestvůr, které se v knihách Andrzeje Sapkowského objevují.

Setkání s hvězdami

O patro výš probíhá zrovna setkání s autorem. Na Sapkowského podpis, ať už na plakát nebo do knížky, čeká fronta lidí. Mezi nimi je i Mikołaj. „Jsme tu, protože se blíží premiéra třetí série seriálu.“

Kdy z filmů zmizeli milenci a kdy vrazi? Datové putování po 125 letech české kinematografie

Číst článek

„A taky jsme tu, abychom viděli Henryho Cavilla naživo,“ doplňuje ho Dominika. Podle Mikołaje je to ale taky skvělá příležitost potkat autora předlohy Andrzeje Sapkowského.

„Proto tu stojíme frontu na jeho podpis do knížky. Ještě jsem ho nikdy neměl šanci potkat, takže tohle je poprvé. Ty knížky mám rád, doporučil bych je každému, kdo má rád fantastickou středověkou atmosféru.“

Na festival Svět Zaklínače v Lodži dorazili i hlavní představitelé seriálu – Zaklínač Geralt z Rivie Henry Cavill, čarodějka Yennefer z Vengerbergu Anya Chalotra, princezna Ciri z Cintry Freya Allanová a bard Marigold Joey Batey.

Podle toho bylo natáčení třetí série nejtěžší. „Natáčecí dny byly vážně dlouhé a rozvrh náročný. Točilo se víc různých scén naráz, třeba tři.“ Podle Allanové bylo náročné i to, že některé scény vznikaly na zeleném plátně a představitelé se v nich v jednom čase nesetkali.

Třetí série

Třetí řada startuje na streamovací platformě Netflix ve čtvrtek 29. července, kdy bude zpřístupněných prvních pět dílů. Další uvolní služba ke sledování zhruba po měsíci.

Režiséři si musí uvědomit, jak silná je jejich pozice, říká žena, která pomáhá natáčet intimní scény

Číst článek

Tvůrci při tvorbě třetí řady čerpali inspiraci i z knihy Čas opovržení. V ní se snaží lovec příšer zaklínač Geralt s čarodějkou Yennefer chránit osiřelou princeznu před únosem a zajetím.

Princezna taky pokračuje v magické výuce a zaklínačském výcviku. Zároveň na Kontinentu roste napětí mezi jednotlivými národy a vladaři. A charaktery postav se podle toho mění, jak už popisuje herečka Anya Chalotra, neboli čarodějka Yeneffer.

„Yennefer v předchozích dílech přišla o svou moc a v druhé řadě se s tím musela vypořádat. Bojovala s tím, kým je. Že jí kus chybí. Hlavně v závěru druhé sezóny to bylo znát. A v třetí sezóně, tím jak vytvoří rodinu s Geraltem a Ciri, se zase stane úplnou.“

Větší dodržení předlohy?

Podle Allanové se změnila i její postava Ciry. „Mně se líbilo zaměření na dynamiku vztahů Ciri, jaké pouto si vytvořila s dalšími postavami. A myslím, že se tu vzájemnou lásku a důvěru podařilo ztvárnit. Ciri je taky lepší bojovnicí, pokračuje ve výcviku kouzel. Roste, co se myšlenek týče. Má své názory, přemýšlí o budoucnosti a přitom ji formuje to, co má za sebou. Taky nechce jít ve šlépějích jiných monarchů a členů své rodiny. Zkrátka a roste a dělá, co může, snaží se…“

Prodlužující se stopáže filmů jsou jen iluze, ale přestávka by se do kina vrátit mohla, míní Kokeš

Číst článek

Po předchozí kritice tvůrci slibují, že se při psaní scénáře více drželi knižních předloh. V nich inspiraci hledali i herci, jak říká Joey Batey.

„Já jsem, co se týče knižních předloh, docela šprt. Všiml jsem si třeba, že v knihách Marigold při chůzi hýbe vlastně jen jednou rukou. A mě došlo, že jsem to nedělal v první sérii. Je to o detailech, které ale jsou v knihách. Sapkowski ty postavy vytvořil tak, že na stránkách žijí, dýchají. Je tak toho tolik, z čeho čerpat.“

Třetí série je pro Henryho Cavilla – představitele Geralta z Rivie – pravděpodobně poslední. Už dříve oznámil, že dál v seriálu pokračovat nechce. Nahradit by ho měl Liam Hemsworth.

Kateřina Havlíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme