Pochoutkový rok9. října  2016 v 10:04  

Jak uchovávat chleba? Pekaři radí, jak si bochník užít i po týdnu

Pekaři nabízejí nepřeberné množství druhů chleba - Foto: Jolana Nováková

Pekaři nabízejí nepřeberné množství druhů chlebaFoto: Jolana Nováková

V lednici ztvrdne, v horku zplesniví. Pokud ale budete chléb náležitě uchovávat, vydrží vám minimálně týden. Čerstvý bochník ostatně patří k obrovským lákadlům, dnes máme v obchodech k dostání nespočetné množství druhů, tvarů, velikostí i chutí.

V minulosti se chlebem šetřilo a lidé si ho vážili. Pekli ho doma a schovávali třeba do peřin, aby nevysychal. Chléb se nikdy nevyhazoval. Ztvrdlý se zabalil do vlhké utěrky, rozmočil v polévce nebo bílé kávě. Pekl se jednou za 14 dní nebo za 3 týdny. 

Bochník se nikdy nepokládal spodní kůrkou nahoru, protože by se v domě všechno obrátilo naruby, jak se říkávalo. Chléb se musel krájet rovně, neboť „kdo se nesrovná s chlebem, ten se nesrovná ani s lidmi". 

Chléb nepatří do lednice 

Pokud je chleba správně upečený, měl by vydržet minimálně týden. Během uchovávání samozřejmě stárne. Střída ztrácí elastičnost a drobí se. Uvolňuje se voda, chléb vysychá. Nejrychleji při teplotě 0 až 10 stupňů, proto ho nikdy neskladujte v ledničce. 

Čtěte také: Banánový chléb vnese do vašich snídaní svěží vítr od protinožců

Při vysokých teplotách zase rychle zplesniví. Pekaři doporučují skladovat chléb při teplotě mezi 20 a 25 stupni, zabalený do čisté utěrky nebo plátna, aby mohl dýchat, a následně vložený do vhodné nádoby. Nejlépe do takzvané chlebovky. „Utěrku ale nejpozději po 3 dnech vyměňujte,“ radí Jaroslav Albrecht z Hostivařské pekárny v Praze. Nádobu na chléb je nutné pravidelně čistit, třeba dezinfikovat octovým roztokem. 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Utěrku i do igelitky 

Chléb vždy uchovávejte v plátně (v utěrce), kterou po 3 dnech měňte - Foto: Jolana Nováková

Chléb vždy uchovávejte v plátně (v utěrce), kterou po 3 dnech měňteFoto: Jolana Nováková

Někdo skladuje chléb v igelitové tašce. I to je množné, ovšem než ho do tašky uložíte, zabalte ho také do utěrky. Teplý nebo vlažný chléb nechte před uložením vychladnout na čistém, vzdušném a větratelném místě. 

Plátky chleba krájejte bezprostředně před spotřebou. Správný nůž má být zoubkovaný, s dostatečně tenkým ostřím, protože se krájí řezáním, nikoliv tlačením na chleba. 

Jak chléb zmrazovat 

Stárnutí chleba lze zastavit zmrazením v umělohmotném obalu, ideálně při teplotách nižších než mínus 18 stupňů. Zmrazujte co nejčerstvější chléb, uchová si tak své vlastnosti po dobu několika týdnů až měsíců. „Z chleba, který máte doma už 4 dny, si raději udělejte topinky," směje se Jaroslav Albrecht. Lépe než celý bochník je zmrazit pět šest plátků, které je vhodné oddělit mikrotenovou folií. Rozmrazit pak můžete právě jen jednu porci. 

Chléb rozmrazujte při pokojové teplotě několik hodin nebo během pár minut v mikrovlnné troubě. 

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace