Zelenina v Česku výrazně zdražuje, kilogram cibule stojí i přes 40 korun

Zelenina v obchodech v Česku zdražila. Loni touto dobou stála podle údajů Českého statistického úřadu o třetinu méně. Zelináři to vysvětlují Radiožurnálu loňským suchem a neúrodou.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cibule, zelenina (ilustrační foto)

Ilustrační foto | Foto: Couleur | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

Už osmý měsíc v řadě rostou meziročně ceny zeleniny, a to o víc než deset procent. Podle Českého statistického úřadu vzrostly ceny zeleniny v dubnu meziročně o 30,7 procenta. Z toho ceny brambor o 70,2 procenta.

Babiš označil soběstačnost v zemědělství za katastrofální. Vyzval k boji proti údajným nepravdám o řepce

Číst článek

Kilogram cibule stojí v jednom z pražských supermarketů 36,90 korun, červenou cibuli pak pořídíte za 37,90 korun. A brambory tu stojí 29,90 haléřů. Proč jsou ceny tak vysoké?

„Mimořádně teplé a suché počasí, které postihlo celou Evropu, se projevilo na snížení výnosů. Spousta ploch po Evropě se pěstuje bez závlahy,“ vysvětluje pro Radiožurnál předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

Aby zelenina zlevnila, muselo by být podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka mírnější sucho a lepší úroda.

„Dokud nepřijde na trh nová úroda, která nebude tak intenzivně zasažena suchem, lze očekávat, že ceny zeleniny se budou udržovat na velmi vysokých úrovních,“ dodal.

V Česku se loni meziročně propadla sklizeň zeleniny skoro o pětinu.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme