Vlastníci Dolu Paskov a zástupci státu mají podepsat memorandum

Nejpozději na konci března bude jasné, kdy se definitivně zavře Důl Paskov na Frýdecko-Místecku. Vyplývá to z dohody mezi státem a společností NWR, kterou dnes obě strany podepíší. Ve hře je stále několik variant, včetně toho, že ztrátový důl odkoupí stát za symbolickou jednu korunu. Cílem je co nejdelší zachování pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov

Důl Paskov | Zdroj: ČTK

Memorandum o porozumění neznamená, že se podaří zabránit zavření dolu, který zaměstnává více než 2500 lidí. To je rozhodnutí vlastníka a stát do toho prakticky nemůže mluvit. Zvlášť, když důvody jsou prokazatelně ekonomické.

Uhlí zlevnilo a těžba v Dole Paskov ve Staříči na Frýdecko-Místecku je příliš nákladná. Důl proto už dlouhou dobu prodělává. Majitel, společnost NWR, už delší dobu výrazně šetří. Odboráři sice doufají, že firma vyslyší jejich argumenty a bude pokračovat v těžbě nebo důl jen zakonzervuje, ale podle odborníků se to nezdá být reálné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti dolu Paskov dnes budou jednat zástupci státu s majiteli. Další podrobnosti zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

Primární odpovědnost je pořád na vlastníkovi. Ještě loni na podzim odmítal premiér v demisi Jiří Rusnok jakékoliv odkupování šachet. Přesto ale i tato možnost stále platí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystaném podpisu dohody mluvil Martin Knitl

Stát by mohl získat Důl Paskov na začátku roku 2017 a pak by musel zajistit jeho likvidaci.

Druhou variantou je, že státu tento důl patřit nebude a šachty skončí tak, jak od začátku tvrdí OKD a NWR - to znamená už letos.

Společnost OKD patří firmě NWR, kterou ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala. Firma je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji.

„Jde to krok za krokem a vyčkejte finálních výstupů,“ říká vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj Jiří Cienciala a dopředu nic prozrazovat nechce.

I proto, že všechny možnosti nebudou zrovna levné a odhady se pohybují kolem jedné miliardy korun hlavně kvůli pomoci propouštěným horníkům. Přímo mezi havíři na Dole Paskov dobrá nálada nepanuje už dlouho.

I když OKD prohlašuje, že část horníků z Dolu Paskov zaměstná v jiných svých šachtách, nebudou to všichni. Proto se musí s předstihem řešit hrozící růst nezaměstnanosti. Úřady v kraji se musí připravit, měly by chystat nové pracovní příležitosti, tedy přilákat do regionu nové investory z jiných oborů.

Stát a firmy OKD a NWR budou v následujících týdnech intenzivně jednat. Do konce března má být jasno, zda, jak a v jakém rozsahu stát poskytne státní podporu.

Nelze vyloučit, že dnes podepsané memorandum o porozumění mezi Českou republikou a vlastníky dolu nakonec zůstane jen kusem papíru. To v případě, že se ani do 31. března nenajde konečné řešení s přesnými čísly.

Podle Jiřího Ciencialy je to ale na domluvu dost dlouhá doba.

OKD, a.s. - základní údaje o těžbě a počtu zaměstnanců | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Martin Knitl, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme