Hospodaření územních rozpočtů ve čtvrtletí skončilo s přebytkem. Obcím přebytek stoupl zhruba o 12 procent

Obce v prvním čtvrtletí hospodařily s přebytkem 14,1 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o zhruba 12 procent. Krajům přebytek hospodaření meziročně klesl o 29 procent na 3,5 miliardy korun. Celkově tak hospodaření územních rozpočtů včetně dobrovolných svazků obcí v prvním čtvrtletí skončilo s přebytkem 18 miliard korun, o rok dříve to bylo 17,8 miliardy korun. Vyplývá to z informací zveřejněných ministerstvem financí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úředníci ministerstva financí se v minulosti pustili do riskantních transakcí s bankami při správě státních dluhů (ilustrační foto)

Meziroční propad daňových příjmů byl podle úřadu ovlivněn především následky pandemie. | Zdroj: Profimedia

Celkové výdaje územních rozpočtů v prvním čtvrtletí stouply o šest miliard na 150,4 miliardy korun. Z toho běžné výdaje vzrostly o sedm miliard na 134,7 miliardy korun. Kapitálové výdaje, tedy investice, klesly o 994 milionů na 15,7 miliardy korun, uvedlo ministerstvo financí. 

Tempo zadlužování je neúnosné. Je nutná revize daní, výdajů i činností státu, míní ekonom Zámečník

Číst článek

Celkové příjmy územních rozpočtů ve čtvrtletí vzrostly meziročně o 6,3 miliardy na 168,5 miliardy korun. Za růstem byly především transfery ze státního rozpočtu, které již překonaly daňové příjmy. Ty totiž meziročně klesly o 2,6 miliardy na 74,9 miliardy korun.

„Ve struktuře příjmů územních rozpočtů dochází přibližně od roku 2019 ke snižování rozdílu mezi daňovými příjmy a transfery. K 31. březnu 2021 transfery převýšily daňové příjmy, k čemuž došlo ve sledovaném období pouze v roce 2015,“ upozornilo ministerstvo.

Meziroční propad daňových příjmů byl podle úřadu ovlivněn především následky pandemie. Propad bude podle ministerstva částečně kompenzován vyplácením jednorázového příspěvku obcím a krajům z rozpočtu Všeobecné pokladní správy.

Hospodaření krajů a obcí

Příjmy obcí a krajů jsou tvořeny například penězi ze sdílených daní, mezi něž patří daň z přidané hodnoty, daně z nemovitosti nebo daně z příjmu. Dále dostávají peníze ze státního rozpočtu například na činnosti související s rozšířenou působností obcí nebo kraje na financování sociálních služeb nebo školství.

Nejhorší dubnový výsledek od vzniku Česka. Schodek státního rozpočtu stoupl na 192 miliard korun

Číst článek

Zároveň od letošního roku jsou obcím i krajům kompenzovány výpadky z daní kvůli přijetí daňového balíčku a snížení daní. Na kraje připadá nově letos 9,78 procenta a na obce 25,84 procenta z celostátního hrubého výnosu DPH, daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob.

Do loňska to bylo u krajů 8,92 procenta a u obcí 23,58 procenta. Daň z nemovitosti je stoprocentním příjmem obcí.

Za celý loňský rok obce hospodařily s přebytkem 19 miliard korun a hospodaření krajů vykázalo schodek pět miliard korun. Předloni obce hospodařily s přebytkem 25,5 miliardy korun a kraje s přebytkem 5,8 miliardy korun.

Celkově tak hospodaření územních rozpočtů včetně dobrovolných svazků obcí loni skončilo i přes dopady pandemie koronaviru s přebytkem 14 miliard korun, zatímco o rok dříve to bylo 31,4 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme