Antimonopolní úřad chystá nástroj na regulaci nefunkčních trhů. Inspiruje se Německem

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) chystá spolu s politiky novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže. Ta zavádí nový soutěžní nástroj, který by umožnil regulaci u nefunkčních trhů. Podobnou úpravu má například Německo nebo od minulého týdne i Itálie. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to v neděli uvedl předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Mlsna

Podle předsedy antimonopolního úřadu Petra Mlsny je také problém, že různé státní úřady shromažďují data o trhu, ale pro jiný úřad je problém se k těmto datům dostat | Foto: Karolína Němcová | Zdroj: Český rozhlas

Nová právní úprava by podle Mlsny úřadu umožnila, aby na základě zjištění ze sektorového šetření přistoupil k určitým regulačním opatřením pro účastníky trhu.

„Vede se s politiky velmi seriózní debata nad tím, že takovýto nový soutěžní nástroj, tedy způsob určité regulace u nefunkčních trhů, by se zavedl po vzoru Německa a nedávno to zavedla i Itálie,“ uvedl Mlsna.

Rekordní pokuta. Antimonopolní úřad potrestal Electrolux za určování cen, musí zaplatit 125 milionů

Číst článek

Podle Mlsny je také problém, že různé státní úřady shromažďují data o trhu, ale pro jiný úřad je problém se k těmto datům dostat. Platná legislativa upravuje, že jednotlivé orgány mohou předávat data jen policii a ne jiným regulačním úřadům. Tyto překážky v jednotlivých sektorových zákonech by měla novela rovněž odstranit.

Dalším chystaným opatřením je možnost postihu za kartel i pro fyzické osoby, ne jen pro podniky. Tyto osoby by mohly dostat pokutu za kartelové dohody nebo i zákaz činnosti ve statutárních orgánech.

Úřad se podle Mlsny také snaží o navýšení prostředků, aby si mohl dovolit zaměstnat datové analytiky. „Já dnes nezaplatím podle tabulek, které jsou pro státní zaměstnance, datového analytika. Jestliže mu začíná plat na 120 000 korun, tak já bych mu je rád dal, ale já mu je dát nemohu,“ dodal Mlsna.

U veřejných zakázek by Mlsna zavedl úplnou apelaci nebo zkrátil lhůty, které prodlužují řízení před úřadem. Některé změny v přezkumu zakázek navrhlo v polovině března ministerstvo pro místní rozvoj.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme