Češi ve velkém skupují dřevo a uhlí. Reagují na vysoké ceny energií, obávají se dalšího zdražování

Prodejci dříví i uhlí hlásí zvýšenou poptávku po palivech. A to i přesto, že topná sezona začala na řadě míst už před několika týdny. Kvůli zdražujícím energiím teď chce řada lidí, pokud má možnost, narychlo změnit domácí vytápění a přechází na tuhá paliva. Ačkoliv i jejich ceny rostou, jsou stále výrazně nižší než u elektřiny a plynu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

těžba dřeva, ilustrační foto

I přes zdražování zůstává dřevo nejlevnější variantou vytápění. Ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Tady, jak vidíte, tak to mám dřevník, zatím je poloprázdnej, ale ten by se měl naplnit štípaným dřívím, abych byl dobře připravenej na zimu,“ popisuje Radiožurnálu devětašedesátiletý Milan z Pardubického kraje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž o zdražování paliv

Ani on se nevyhnul vyšším fakturám za energie. Doma topí plynem, zároveň ale spaluje dřevo v krbových kamnech. I proto chce letos naplnit zásobník dříví víc než obvykle.

„Tak jsem se rozhodl, že letošní zimu budeme víc možná využívat toho, že budeme topit dřevem. No a teďkom se mi podařilo za dobrou cenu sehnat dříví i s dovozem kolem 760 korun, tak jsem si nakoupil a teď to pomalu zpracovávám,“ dodává.

Milan měl štěstí, někteří prodejci palivového dříví už zákazníky odmítají. Mají totiž prázdné sklady a přijímají jen objednávky na příští rok.

Zdraží i dřevo

Také Městské lesy Litomyšl hlásí o dřevo na topení výrazně vyšší zájem než loni. Domácnosti, které mají možnost topit tuhými palivy, teď zkrátka nakupují do zásoby

„Určitě se zvyšuje ta poptávka, protože lidi se ozývají furt. Každý den přibývají. Nestíháme ani štípat. Letos toho máme asi o 30 procent víc,“ potvrzuje technik městských lesů Jaroslav Hrubeš.

Takové zdražení zemědělci nepamatují. Vyšší náklady na energie prodraží pěstování rajčat o miliony

Číst článek

„Loni jsme zásoby měli větší. Letos to opravdu ubejvá, hlavně to tvrdý. Jak vidíte, tak tady mám zbytek – na dva dny možná, ale budu navážet další.“

Poptávka se zvedá hlavně v posledních dnech, kdy dodavatelé energií oznamují zdražení elektřiny i plynu. Kdo má kotel na dřevo nebo uhlí, předzásobuje se. Ceny palivového dříví se totiž postupně zvedají také. Podle Jaroslava Hrubeše si tak zákazníci při příští návštěvě už připlatí.

„Dřevo taky budeme zdražovat, zrovna teďka chystáme asi 10procentní zdražení zatím. Teď máme 1230 korun za sypanej metr tvrdýho, 799 sypanej metr měkkýho. Ale myslím, že o dvě stovky, o dvěstěpadesát budeme zvyšovat,“ dodává Hrubeš.

Cenové srovnání

I přes zdražování zůstává dřevo nejlevnější variantou vytápění. V případě modelového domu s tepelnou ztrátou 13 kilowatt, jsou roční náklady v porovnání s elektřinou až trojnásobně nižší.

Ceny plynu sníží otevření plynovodu z Ruska. Na jaře se vrátí na loňskou úroveň, odhaduje analytik

Číst článek

„Nejlevnější vždycky bylo a je vytápění dřevem, ale je s ním spjato zatápění, přikládání a příprava dřeva, a to je asi za 25 tisíc korun. A pokud chce někdo topit dřevem, ale automaticky bez přikládání, tak musí volit dřevní pelety, to je asi za 30 tisíc korun,“ vypočítává odborník na vytápění serveru TZB info Vladimír Stupavský

Nejdražší je elektřina. U stejného modelového domu domácnost podle Stupavského zaplatí až 80 tisíc korun, v případě plynu by faktura byla o něco nižší, kolem 60 tisíc korun.

„Letos i do budoucích let bych doporučoval veškerá dřevěná paliva. Nedoporučovat bych topit uhlím, protože se blíží zákaz výměny kotlů. Od prvního září 2022 musí být z provozu odstavena veliká řada kotlů na uhlí s ručním přikládáním,“ doplňuje Stupavský.

Zájem o uhlí

Zůstat můžou jen kotle splňující minimálně třetí emisní třídu, což jsou zpravidla ty vyrobené po roce 2000. Přesto je o uhlí letos velký zájem. To potvrzuje i Helena Piskořová z Uhelných skladů Frýdlant.

„Všichni začali, všichni byli zmatení. Místo, jak vždy brali po malých dávkách, tak brali větší. Vraceli se zase ti stejní i několikrát, dvakrát, třikrát. Každá dodávka, opravdu jiná cena,“ říká.

Ceny zřejmě porostou i v příštím roce. I to je důvod, proč se řada lidí nyní zbožím předzásobuje. Někteří prodejci proto nestačí ani sklady doplňovat, a zákazníci tak musí na objednávky čekat delší dobu než obvykle.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme