Svatební šaty podražily. Některé půjčovny zvedly ceny oproti loňsku až o dvacet procent

Dražší pohoštění i pronájem prostor ke svatebnímu obřadu. S tím musí počítat páry, které si svatbu naplánovaly na letošní rok. A nevěsty si připlatí i za šaty. Některé půjčovny zvedly proti loňsku ceny svatebních rób až o dvacet procent. Důvodem jsou vyšší ceny energií i dražší dovoz ze zahraničí. Víc peněz si budou muset nachystat také nevěsty, které si budou chtít nechat šaty ušít.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatební šaty

Svatební šaty podražily (ilustrační foto) | Foto: anna_bendikova | Zdroj: Pixabay License | CC BY 1.0,©

„Čekala jsem na ten pověstný wow efekt, který se u žádných šatů nedostavil. Ale ty, které mám na sobě právě teď, jsou asi ty, které zvolím pro svůj svatební den,“ usmívá se Zuzana, zatímco se prohlíží ve vysokém zrcadle v malé půjčovně a prodejně šatů v centru Prahy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svatební šaty podražily. Natáčela Aneta Nevšímalová

Dlouhé bílé svatební šaty si nechce koupit, ale půjčit, aby o něco ušetřila.

„Každá svatba má relativně extenzivní rozpočet a v dnešní době to není jednoduché. Zvolili jsme si relativně drahé svatební místo, takže náš rozpočet se pohybuje kolem půl milionu,“ doplňuje pro Radiožurnál.

Ceny v této půjčovně začínají na 10 tisících. Nejnovější modely jsou ale dražší, jejich vypůjčení stojí i 25 tisíc. „Šaty po nové sezoně jdou do výprodejové částky. Standardně se u nás půjčení pohybuje kolem 15 nebo 16 tisíc,“ říká manažerka Dominika Sklenářová.

Oproti loňsku musela půjčovna, která šaty dováží z Austrálie, zdražit o 20 procent. Kvůli vyššímu nájmu, energiím i ceně dopravy. Přesto ale letos o zákaznice nouzi nemá. „Většinou k nám chodí okolo čtyř až pěti nevěst denně, o víkendu chodí i víc. Každá asi druhá slečna si šaty půjčí,“ upřesňuje Sklenářová.

Zdražit musely v letošním roce i další půjčovny. Většina z těch, které Radiožurnál oslovil, zvedla ceny o přibližně deset procent.

Dražší ušití na míru

Hlouběji do kapsy ale letos sáhnou i některé nevěsty, které si budou chtít svatební šaty nechat ušít. „Tady na stole máme rozloženou svatební krajku na tylu, a to v nejžádanější barvě posledních let off-white. Je to lehce smetanová barva. Vyjde na 1295 korun za metr,“ ukazuje krajku s motivem květin prodavačka Naďa.

Kdyby si nevěsta kupovala krajku v této prodejně v Praze 2 loni, ušetřila by asi desetinu ze současné ceny. Látky, které si obchod nechává dovážet třeba z Itálie nebo Španělska, totiž meziročně zdražily. „O hodně se zdražila doprava, tím pádem se to odrazilo i na ceně,“ vysvětluje.

Češi jsou papučový národ, zvyknou si. Body se na manželství pro všechny ale uhrát nedají, soudí sociolog

Číst článek

Velká část látek a především krajek, které se k šití svatebních šatů používají, se do Česka dováží ze zahraničí. Ředitel Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu Jiří Česal podotýká, že tuzemské firmy, které toto zboží vyráběly, nedokázaly po sametové revoluci konkurovat levnějšímu dovozu z Asie.

„Firmy musely hledat nějakou jinou výrobu. A uplatnění většinou našly ve výrobě technického textilu, kde je přidaná hodnota vyšší,“ vysvětluje. K nákupu látky a krajky ale musí nevěsty připočíst ještě cenu za ušití šatů. Ta se odvíjí od střihu a časové náročnosti.

„Člověk se nedostane pod patnáct hodin práce. U klasických šatů pro nevěstu, která si nevymýšlí, budou jednoduché, se můžeme pohybovat od 1500 do třeba tří nebo čtyř tisíc korun,“ vysvětluje švadlena Barbora Fišerová, která šaty šije v malé dílně v pražských Dejvicích.

Nejčastěji si nevěsty podle ní rozhodnou pro šaty na míru kvůli tomu, že chtějí originální střih nebo šaty na atypickou postavu. Láká je i to, že je mohou po svatbě prodat, a část nákladů tak získat zpět.

Aneta Voska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme