Výdaje na platy státních zaměstnanců loni vzrostly o 22 miliard. Učitelé si polepšili o 15 procent

Výdaje na platy zaměstnanců státu a s nimi související výdaje loni vzrostly o víc než 22 miliard na 209,5 miliardy korun. Proti roku 2017 je to dokonce o 43 miliard korun víc. Průměrný plat zaměstnance na výplatní listině státu loni vzrostl nominálně téměř o desetinu na průměrných 37 061 Kč měsíčně. Průměrná hrubá mzda v celé České republice loni vzrostla na 34 125 korun, a proti státní sféře tak byla téměř o 3000 korun nižší.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě, děti, školáci, žáci, student, studenti, učitel, pedagog, škola (ilustrační foto)

Zásadní vliv na růst platů v loňském roce mělo podle vlády především rozhodnutí zvýšit objem peněz na platy učitelů o 15 procent a u ostatních zaměstnanců o šest procent (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Platy ve státním sektoru tak byly o 8,6 procenta nad celostátním průměrem a i rychleji rostly. Zatímco reálná mzda v celé ekonomice, tedy po odečtení vlivu růstu cen, vzrostla o 4,2 procenta, platy státních zaměstnanců reálně rostly o 6,7 procenta. Podle vlády je dynamika růstu platů v celé ekonomice i ve vládou regulované sféře přiměřená.

Záchrana není kompletní, podnikatelé budou muset propouštět, kritizuje Hospodářská komora

Číst článek

Vyšší příjmy ve státním sektoru vysvětluje vláda tím, že v něm pracuje víc vysokoškoláků, vyšší průměrnou délkou praxe, nižší fluktuací nebo podporou regionálního školství. Průměrný plat v regionálním školství činil 33 715 korun a byl 3346 korun pod průměrem zaměstnanců státu.

Průměrný plat u státních zástupců a odvozených profesí vzrostl meziročně zhruba o 10 000 korun na 118 497 korun.

Zásadní vliv na růst platů v loňském roce mělo podle vlády především rozhodnutí zvýšit objem peněz na platy učitelů o 15 procent a u ostatních zaměstnanců o šest procent. Platy úředníků placených podle služebního zákona i podle zákoníků práce vzrostly loni o šest procent na průměrných 37 364 korun. Plat vojáků a příslušníků bezpečnostních sborů vzrostl také téměř o šest procent na 44 953 korun.

Počet pracovních míst na výplatní listině státu loni vzrostl téměř o 9000 a stát zaměstnával 449 016 lidí. Například u ministerstva vnitra se zvýšil počet policistů o 1000 a občanských pracovníků o stovku. U Hasičského záchranného sboru přibylo 150 lidí.

Původní návrh státního rozpočtu na letošní rok počítal s dalším růstem platů. Zaměstnancům státu mělo pro letošek v průměru přibýt měsíčně 2379 korun a pobírat měli 38 285 korun hrubého.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme