Stát bude příští rok hospodařit s deficitem 100 miliard, rozpočet podepsal Klaus

Prezident Václav Klaus podepsal zákon o státním rozpočtu na příští rok. Schválený rozpočtový deficit má podle něj klesnout na 100 miliard korun. Vláda kvůli tomu prosadila balíček, který zvyšuje DPH i další daně. Nejvíce peněz - více než půl bilionu korun - dostane příští rok ministerstvo práce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus přednesl na Pražském hradě novoroční projev

Prezident Václav Klaus přednesl na Pražském hradě novoroční projev | Zdroj: ČTK

Stát bude v příštím roce hospodařit s příjmy 1080,8 miliardy a výdaji ve výši 1180,8 miliardy korun. Vládní koalice rozpočet ve sněmovně prosadila před Vánoci i přes odpor opozice.

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je schválená předloha úsporná a odpovídá rozpočtově odpovědné politice, kterou si vláda dala jako cíl.

„Deficit veřejných financí v příštím roce bude pod 3 procenty hrubého domácího produktu. Vzhledem k tomu, že i celkový veřejný dluh bude hluboce pod 60 procenty, tak Česká republika v příštím roce bude patřit mezi pouze několik členských zemí Evropské unie, které budou splňovat obě dvě tato dluhová tzv. maastrichtská kritéria,“ řekl při schvalování ve sněmovně Nečas.

Jakub Šídlo, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme