Ruský rubl je na pětitýdenním maximu. Posilují ho vysoké ceny ropy i nový dekret Vladimira Putina

Ruský rubl se během pátečního obchodování vyšplhal na pětitýdenní maximum vůči americkému dolaru. Těží z vysokých cen ropy i z vyhlídek na příliv deviz, protože exportéři se připravují na uhrazení daní na konci měsíce, napsala agentura Reuters. Dolar vůči rublu ztrácel zhruba 1,1 procenta na 95,7 RUB/USD. Během dne sestoupil až na 95,35 RUB/USD, plyne z údajů agentury Bloomberg.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ruský rubl

Rubl od zahájení ruské invaze na Ukrajinu prochází značnými výkyvy. | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

Ruští exportéři před koncem měsíce obvykle prodávají své devizové příjmy, aby získali domácí měnu k uhrazení daňových závazků. Tento týden navíc vstoupil v platnost dekret ruského prezidenta Vladimira Putina, podle kterého jsou exportéři povinni prodávat část svých devizových příjmů centrální bance.

Rusko zvažuje zákaz vývozu ropných produktů. Chce stabilizovat ceny na domácím trhu

Číst článek

Ruskou měnu podporují rovněž vyhlídky na to, že centrální banka přikročí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Minulý měsíc zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 1 procentní bod na 13 procent. Banka bude o nastavení sazeb rozhodovat v pátek.

Rubl od zahájení ruské invaze na Ukrajinu prochází značnými výkyvy. Loni v březnu, tedy krátce po začátku invaze, se dolar vůči rublu vyšplhal až na rekordních 121,5275 RUB/USD. Později však rubl výrazně zpevnil, a to díky růstu exportních příjmů a omezením pro pohyb kapitálu, která Moskva zavedla. Loni v červnu tak dolar sestoupil pod 60 RUB/USD.

Letos rubl oslaboval kvůli kombinaci poklesu ruského exportu, na který mají negativní vliv západní sankce, a oživení importu. Když v polovině srpna dolar poprvé od loňského jara překonal hranici 100 RUB/USD, přimělo to ruskou centrální banku na mimořádném zasedání zvýšit hlavní úrokovou sazbu o 3,5 procentního bodu na 12 procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme