Rubl se propadl na nejnižší úroveň za poslední rok a půl. Pak mu pomohl růst ceny ropy

Ruský rubl v pondělí vůči americkému dolaru sestoupil až na nejslabší úroveň za zhruba jeden a půl roku. Dolar zpevnil nad hranici 102 RUB/USD, dostal se tak nejvýše od loňského března. Později však klesl zpět pod hranici 100 RUB/USD, protože jej podpořil výrazný nárůst cen ropy, která je hlavním exportním artiklem Ruska.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ruský rubl

Dolar zpevnil nad hranici 102 RUB/USD, dostal se tak nejvýše od loňského března (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

Dolar se během pondělního obchodování vůči rublu vyšplhal až na 102,3621 RUB/USD. Kolem 17.30 SELČ však ztrácel více než procento a nacházel se blízko 99,8 RUB/USD, plyne z údajů na internetových stránkách agentury Bloomberg.

Ceny ropy v pondělí vzrostly o více než čtyři procenta kvůli konfliktu mezi Izraelem a palestinským islamistickým hnutím Hamás.

Rusko zvažuje zákaz vývozu ropných produktů. Chce stabilizovat ceny na domácím trhu

Číst článek

Rubl od zahájení ruské invaze na Ukrajinu prochází značnými výkyvy. Loni v březnu, tedy krátce po začátku invaze, se dolar vůči rublu vyšplhal až na rekordních 121,5275 RUB/USD, píše Reuters. Později však rubl výrazně zpevnil, a to díky růstu exportních příjmů a omezením pro pohyb kapitálu, která Moskva zavedla. Loni v červnu tak dolar sestoupil pod 60 RUB/USD.

Letos rubl oslabuje kvůli kombinaci poklesu ruského exportu, na který mají negativní vliv západní sankce, a oživení importu. Když v polovině srpna dolar poprvé od loňského jara překonal hranici 100 RUB/USD, přimělo to ruskou centrální banku na mimořádném zasedání zvýšit hlavní úrokovou sazbu o 3,5 procentního bodu na 12 procent.

V září pak centrální banka přikročila k dalšímu zvýšení, a to na 13 procent. O měnové politice bude opět rozhodovat 27. října. Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávají, že úrokové sazby znovu zvýší.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme