Švédsko 0:0 Česko

Plošně promineme sankce, o tři měsíce posouváme termín pro daňové přiznání, říká Schillerová

Stát i finanční úřady se podle slov ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) budou snažit pomoci lidem, živnostníkům i firmám s jejich povinnostmi. „Uvědomujeme si, že doba je složitá,“ řekla Schillerová Radiožurnálu. Mezi hlavní opatření je posunutí nejzazšího termínu pro podání povinného daňového přiznání o tři měsíce.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO). | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Vláda v neděli večer schválila na mimořádném zasedání stabilizační a liberační balíček, který jsem tam předložila. V pondělí podepíšu plošné prominutí určitých vybraných sankcí,“ řekla pro Radiožurnál Schillerová.

Vláda omezila pohyb lidí po celém Česku. Nakažených je 298, nejvíc v Praze a Olomouckém kraji

Číst článek

K úlevám patří posunutí nejzazšího termínu pro podání povinného daňového přiznání z 1. 4. 2020 na 1. 7. 2020, posunutí termínu platí pro fyzické i právnické osoby. 

„Také promineme pokuty za opožděné podání přiznání nebo nepodání kontrolního hlášení k dani z přidané hodnoty. Tuto záležitost budeme posuzovat individuálně, což znamená, že pokud se určitý subjekt dostane do problémů kvůli koronaviru, tak si požádá o prominutí úroků, které by mu hrozily. 

Třetí a čtvrtá vlna EET

Spuštění 3. a 4. vlny EET je naplánováno na 1. května 2020, ze zákona jej nelze odložit, avšak i v tomto případě budou platit pro podnikatele určité úlevy. „Dohodla jsem se s finanční a celní správou, že po dobu tří měsíců od spuštění 3. a 4. vlny nebudou ukládány žádné sankce, bude probíhat jen edukativní činnost. Poplatníci se tedy nemusí bát, že by byli sankcionováni, protože si nestihnou vyzvednout autentizační údaje nebo kvůli tomu, že si nestihnou zavést povinnosti vyplývající ze 3. a 4. vlny EET. Uvědomujeme si, že doba je složitá,“ uvedla Schillerová.

Dodala ještě, že informace o chystaných úlevách mohou podnikatelé najít na webu ministerstva financí, na jejím facebooku, na stránkách Finanční správy České republiky a také ve Finančním zpravodaji. Lidé se také mohou s dotazy obracet na call centrum EET (225 092 392). 

Fungování úřadů

Výjimka v zákazu volného pohybu osob platí pro využívání nezbytných finančních a poštovních služeb. „Občané tedy mohou v bance, ve spořitelně či na poště vyřídit své nezbytné záležitosti. Zkontrolujte si ale nejdříve novou otevírací dobu, a především ponechejte všechny jen trochu zbytné záležitosti na později. Omezte prosím pobyt ve veřejných prostorách na minimum,“ uvedla Alena Schillerová na svém twitteru.

Upřesnění @Ministerstvo financí ČR ke včerejšímu nařízení vlády: banky vč. stavebních spořitelen, pojišťovny, obchodníci s cennými papíry i zákonem regulovaní zprostředkovatelé finančních služeb MOHOU nadále obsluhovat své klienty. mfcr.cz/cs/aktualne/ti…

10:56 – 16. 03. 2020

5 16

David Macháček, ada Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme