Poptávka po ropě klesne, říká Mezinárodní agentura pro energii. Je nižší spotřeba a aktivita v továrnách

Celosvětová poptávka po ropě v letošním roce klesne. Na vině je nižší než očekávaná spotřeba v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a pokles aktivity v továrnách. Ve své měsíční zprávě o situaci na trhu to v pátek uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropovod

Celosvětová poptávka po ropě v letošním roce klesne. Na vině je nižší než očekávaná spotřeba v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a pokles aktivity v továrnách (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Organizace se sídlem v Paříži snížila svůj výhled růstu poptávky pro letošní rok o 130 000 barelů denně na 1,2 milionu barelů denně. Zdůvodnila to tím, že oživení poptávky ze strany největšího dovozce ropy, což je Čína, po zmírnění protipandemických opatření již vyprchalo.

Česko by mělo být nezávislé na ruské ropě od roku 2025. Jak chce nahradit ropovod Družba?

Číst článek

„Údaje o dodávkách v mnoha zemích byly slabé, protože neobvykle teplé počasí na konci zimy omezilo spotřebu pro vytápění v zemích OECD více, než je obvyklé,“ uvedla IEA. „Navíc vleklý pokles výroby ve vyspělých ekonomikách nadále snižoval poptávku po průmyslových palivech,“ stojí ve zprávě.

V roce 2025 se pak růst poptávky po ropě sníží na 1,1 milionu barelů denně. Organizace pro toto období přitom předpokládá stabilní růst světového hrubého domácího produktu (HDP) a zrychlení expanze elektromobilů.

IEA poznamenala, že příspěvek Číny k celosvětovému růstu poptávky po ropě oslabí ze 79 procent v roce 2023 na 45 procent v roce 2024 a na 27 procent v příštím roce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme