Palas bude v Bruselu žádat dotaci na vývoz obilí

S napětím čekají čeští zemědělci na výsledky dnešního jednání ministrů zemědělství EU v Bruselu. Na schůzku míří i český šéf resortu Jaroslav Palas. Ministři budou jednat s výrobci cukru z rozvojových zemí o reformě cukerního pořádku. Palas chce navíc jednat s evropskou komisařkou Mariann Fischerovou-Bölovou o mléčných kvótách a intervenčním nákupu obilí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn sklízí obilí

Kombajn sklízí obilí | Foto: Jan Rosenauer

Loňská sklizeň obilí v tuzemsku byla rekordní a její přebytek se odhaduje zhruba na dva miliony tun. Podle Palase jsou suchozemské státy v nevýhodě, protože mají vyšší náklady při dopravě obilí do přístavů.

"Chceme, aby nás Evropská unie zvýhodnila vzhledem k tomu, že máme větší přepravní vzdálenosti. Přeprava jedné tuny obilí do přístavu představuje 20 až 30 euro a my požadujeme, aby nám část těchto nákladů Evropská unie uhradila. My navrhujeme polovinu. Tím bychom srovnali krok s ostatními zeměmi," řekl Radiožurnálu Palas.

V otázce regulace evropského trhu s cukrem nesouhlasí česká strana s navrženým krácením národních výrobních limitů. Reforma má pomoci splnit pravidla Světové obchodní organizace i snížit ceny pro evropské spotřebitele, kteří za něj platí třikrát více než na světovém trhu. Česká republika by však kvůli reformě přišla o export a ztratila i část kvóty pro domácí spotřebu. Z vývozce by se stala dovozcem cukru.

Ministr chce s Fischerovou-Bölovou také projednat možnost zvýšení české kvóty na produkci mléka o zhruba 55 milionů litrů z rezervy. Česká republika má zatím limit asi 2,6 miliardy litrů.

Naděžda Hávová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme