Klienti ČEZu s vysokými zafixovanými cenami elektřiny budou moci od smlouvy bezplatně odstoupit

Energetická firma ČEZ umožní některým svým klientům, aby bez sankce odstoupili od smlouvy. Týkat se to má těch, kteří mají zafixované vysoké ceny elektřiny a plynu nad vládními stropy i na rok 2024. Stropy totiž platí jen do konce roku a od ledna by tak čekalo až 160 tisíc zákazníků ČEZ prudké zdražení. Místo toho jim společnost nabídne novou fixaci s postupně klesající cenou, potvrdil mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanci by se měli tento týden začít zabývat sporným návrhem zákona o přeměnách obchodních společností a družstev, který je známý jako lex ČEZ

ČEZ připravuje opatření, které umožní bezplatné ukončení nevýhodně uzavřených smluv | Zdroj: Profimedia

„Domácnosti díky tomuto kroku ušetří v průměru osm tisíc korun ročně na platbách za elektřinu. U těch zákazníků, kteří mají fixaci u plynu a plynem topí, může být roční úspora 27 tisíc korun,“ popsal Radiožurnálu mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

ČEZ nabízí aktuálně smlouvy s klesající cenou na příští dva nebo tři roky. Řešení vysoko zafixovaných cen z doby energetické krize hledají podle dřívějších vyjádření i ostatní dodavatelé.

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ loni stoupl na 80,7 miliardy z předloňských 9,9 miliardy korun. Významný nárůst podle firmy reflektuje enormní růst cen v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, rekordní zisk z obchodování s komoditami na zahraničních trzích a vysokou provozní spolehlivost elektráren ČEZ. Provozní výnosy byly meziročně vyšší o 27 procent a dosáhly 288,5 miliardy korun. Stát nyní drží zhruba 70 procent akcií ČEZ.

Jana Klímová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme