Znovu startuje program Nová zelená úsporám light. Podmínky jsou stejné, rozšířil se ale okruh žadatelů

Nízkopříjmové domácnosti mohou od středy žádat o peníze na úsporná opatření z dotačního programu Nová zelená úsporám light, například na zateplení domu nebo výměnu oken. Nově o ně můžou žádat také lidé, kteří čerpají přídavek na dítě. Dosáhnout na dotaci by tak podle ministerstva životního prostředí mohlo dalších 100 tisíc rodin. V minulém roce z něj ministerstvo životního prostředí vyplatilo téměř 6 miliard korun.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvíce ušetří komplexní úprava domu - jak zateplení fasády a střechy, tak výměna oken a dveří a v domech s nevytápěným suterénem se vyplatí izolovat i jeho strop

Na jeden rodinný dům se dá v kombinaci různých vylepšení získat až 240 tisíc korun. (Ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Peníze je možné získat na rychlé a jednoduché renovace. To znamená na základní nebo dílčí zateplení domu – například střechy, fasády nebo podlahy. Využít se dají také na výměnu oken nebo instalaci solárního systému na ohřev vody. Cílem dotačního programu je snížit výdaje na energie u nízkopříjmových domácností.

Zájem o Oprav dům po babičce je překvapivý. Posílí ho ještě výhodné půjčky, plánuje ministr Hladík

Číst článek

„Domácnosti, které využily dotaci na zateplení, ušetřily na vytápění v průměru téměř sedm tisíc korun ročně. Pokud s pomocí dotace instalovaly i solární ohřev vody, bylo to dalších pět tisíc korun,“ uvedl pro Radiožurnál ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Na jeden rodinný dům se dá v kombinaci různých vylepšení získat až 240 tisíc korun. Ministerstvo životního prostředí pro dotační titul vyčlenilo tři miliardy korun z Národního plánu obnovy, tedy z evropských peněz.

V minulém roce začal program s miliardou a půl. Kvůli velkému zájmu ale ministerstvo objem několikrát navýšilo a nakonec vyplatilo téměř šest miliard korun. Dotaci díky tomu získalo 50 tisíc žadatelů.

Podmínky zůstávají stejné, rozšířil se ale okruh žadatelů a také možnosti využitelnosti dotace. Nově můžou lidé získat třeba peníze na úpravu bytů v bytových domech.

„Program bude umožňovat nově podpořit výměnu oken u bytových domů, v případě, že ten byt vlastní a obývá nízkopříjmová domácnost,“ uvedl pro Radiožurnál ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Švihlíková: Velký důraz na obnovitelné zdroje je kontraproduktivní. Česko opouští své silné stránky

Číst článek

Co se týče podmínek, tak zájemci musí při žádosti doložit, že čerpají důchod, pobírají příspěvek na bydlení nebo nově přídavek na dítě, a současně musí mít v renovované nemovitosti trvalé bydliště.

S žádostí je nutné předložit také odborný posudek. Ten můžou zdarma vypracovat poradci ministerstva životního prostředí z Místních akčních skupin nebo Energetických konzultačních a informačních středisek.

Jejich síť můžou lidé využít také, když si neví rady s výběrem úsporných opatření nebo celkovou administrací dotace. Pokud si lidé nevědí rady s výběrem úsporných opatření nebo s administrací dotace, mohou se obrátit na jejich sítě. O peníze je možné žádat ještě před začátkem prací nebo zpětně.

Ministerstvo také přesněji definovalo nároky na instalaci fotovoltaiky. Důvodem byly některé firmy, které podle ministerstva zneužívaly zranitelnosti nízkopříjmových skupin. Nabízely například systémy pro solární ohřev vody, které měly zanedbatelnou úsporu energie nebo systém jednoduše nedotáhly a chtěly další peníze.

Téměř tři stovky zemědělců zatím nedostaly základní dotace. Hrozí, že přijdou o dodavatele i půdu

Číst článek

„Za další úplatu nabízeli vyladění toho systému, což by tato změna měla svým způsobem eliminovat. K určitému zneužívání docházelo, ale bohužel, jak byl nastavený ten systém, tak nemotivoval k tomu, aby se to nedělo,“ vysvětluje ředitel sdružená Centra pasivního domu Vítězslav Malý.

Nově budou muset firmy navrhnout celý fotovoltaický systém tak, aby v období jara až podzimu efektivně ohřál dostatečné množství teplé vody. Například termické solární panely budou muset pokrývat větší plochu.

Větší taky bude muset být minimální instalovaný výkon fotovoltaických panelů. Kromě toho ministerstvo zpřesnilo i požadavky na montáž dveří a oken, aby splňovaly platné normy.

Patrik Salát, trs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme