Vláda schválila návrh na zopakování milostivého léta, v loňském roce pomohlo patnácti tisícům dlužníků

Vláda na středečním zasedání schválila návrh zákona, který umožní části dlužníků splatit exekuce bez úroků. Opakování tzv. milostivého léta bude trvat tři měsíce a začne 1. září. O schválení návrhu, který bude nyní posuzovat sněmovna, informovalo na twitteru ministerstvo spravedlnosti. Zákon se týká závazků u veřejných institucí a státních či polostátních firem.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidí v exekuci je podle statistik méně, ale exekucí mají více (ilustrační foto)

Lidí v exekuci je podle statistik méně, ale exekucí mají více (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Ministerstvo spravedlnosti požaduje, aby sněmovna návrh odsouhlasila už v prvním čtení. Podle dřívějšího vyjádření předsedy lidoveckého klubu dolní komory Marka Výborného by se poslanci měli návrhem zabývat na schůzi 30. května.

Ve druhém kole by se podle návrhu mohly ukončit exekuce na dluh u samospráv, úřadů, státních fondů, škol, městských či státních a polostátních firem, zdravotních pojišťoven, Českého rozhlasu či České televize. Týkat by se mělo exekucí, které začaly před loňským 28. říjnem.

Dlužník bude muset podle návrhu exekutorovi písemně sdělit, že žádá o zahájení postupu podle pravidel milostivého léta. Bude moci požádat o sdělení výše původní dlužné částky, kterou má ještě uhradit. Exekutor bude muset odpovědět do 15 dnů.

Při překročení této lhůty se dlužníkovi milostivé léto prodlouží. Paušální náhrada nákladů exekuce má činit 1500 korun bez DPH.

Minulé milostivé léto se konalo od 28. října do letošního 28. ledna. Exekuce se uzavřela, pokud dlužník zaplatil původní dlužnou částku neboli jistinu a 908 korun exekutorovi. Penále, úroky a další poplatky se odpustily.

Do akce se dobrovolně zapojily i některé soukromé subjekty včetně bank. Úprava navržená poslanci byla ve Sněmovně přijata loni v dubnu v rámci projednávání vládní novely občanského soudního řádu.

Nesystémové opatření

Exekutoři a autoři zákona z řad poslanců se letos na jaře nemohli shodnout na tom, kolika lidem milostivé léto ve skutečnosti pomohlo. Podle Exekutorské komory se exekuce zbavilo 15 tisíc lidí a exekutoři podle podkladů k novele zatím zastavili 42 tisíc exekucí.

Komora nadále uvedla, že úlevy spojené s milostivým létem se vztahovaly na 1,3 milionu exekucí. Někteří dlužníci možnosti nevyužili zřejmě kvůli tomu, že volné prostředky použili na úhradu zvýšených cen za energie a další položky, u nichž se zvyšovaly ceny.

Exekutorská komora se ohradila proti programu Milostivé léto, považuje ho za nesystémové

Číst článek

Zavedení prvního milostivého léta označila Exekutorská komora za nesystémové. Vadilo jí, že exekutorům při milostivém létu proplatí jen část nákladů a budou je hradit ze svého. Obávala se také toho, že rozpočet přijde o peníze.

Prezident komory Jan Mlynarčík uvedl, že ho překvapil nízký zájem dlužníků, a označil možnost opakování projektu za přinejmenším diskutabilní. Zastavených 42 000 exekucí představovalo podle komory jen 3,2 % z 1,3 milionu případů.

Předseda poslanců KDU-ČSL a jeden ze spoluautorů akce Marek Výborný označil čísla předložená komorou za neúplná, nepočítají podle něj řadou řízení, jejichž ukončení ještě v té době (na konci března) nebylo zanesené v evidenci.

„Exekutorské úřady ještě procesují možná víc než polovinu případů. V té statistice se ještě nemohou objevit, protože ještě nebylo vydáno usnesení o zastavení exekuce,“ vysvětlil.

Nová příležitost

Organizace na pomoc lidem v nouzi opatření naopak podporovaly s tím, že pomůže tisícům dlužníků situaci řešit a vrátit se do běžného života.

„Patnáct tisíc lidí, kteří se díky akci zbavili všech svých exekucí a jsou po zaplacení původního dluhu konečně čistí, je velkým úspěchem. Další lidé si navíc snížili počet svých exekucí, a snížili tak svůj celkový dluh,“ uvedl ředitel Institutu prevence a řešení předlužení Radek Hábl.

Milostivé léto ocenil i expert na dluhovou problematiku společnosti Člověk v tísni Daniel Hůle, podle jehož slov představovalo pro dlužníky „ojedinělou příležitost začít nový život“.

Na rok 2023 je podle Výborného v plánu novela, která pomůže lidem ve správních exekucích. Dluhů se tak budou moct zbavit například ti, kteří dluží na pojistném.

„Jsme si vědomi toho, že zde zanecháváme určitý dluh vůči těm dlužníkům, jejichž dluhy jsou vymáhány v takzvané daňové exekuci. V souladu se stanoviskem vlády proto v příštím roce připravíme novelu daňového řádu,“ uvedl Výborný.

Dodal, že oddlužení by se mohly dočkat statisíce lidí. Dohoda podle něj panuje na úrovni celé vládní koalice.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme