Květiny zdražují. Připlatí si školáci před koncem školního roku i snoubenci chystající svatbu

Gerbery, germínky nebo růže. Květiny, které často dávají jako poděkování školáci na konci roku svým učitelům. I kvůli inflaci nebo zdražujícím nájmům si ale letos někteří z nich za tyto květiny připlatí. A hlouběji do kapsy sáhnou tento rok i nevěsty. Květinová výzdoba na svatbu podle Svazu květinářů a floristů totiž zdražila oproti loňsku až o 20 procent.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Květiny, svatba (ilustrační foto)

Za květiny si připlatí žáci před koncem školního roku i snoubenci chystající svatbu (ilustrační foto) | Foto: Pexels | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

„K nám chodí pravidelně každý týden babičky pro jeden karafiátek do vázičky k dědečkovi k fotce. Zeleň už neberou, protože občas mají problém vyjít s důchodem,“ přibližuje pro Radiožurnál Lukáš Hodáň, jednatel květinářství kytku.cz, jak letos někteří zákazníci na květinách šetří.

V malém stránku na pražském Čechově náměstí má řezané květiny z Nizozemska, karafiáty z Ekvádoru nebo třeba růže z Itálie. I kvůli zdražující dopravě musel ale jejich cenu letos navýšit.

„Mýtné, mzda řidičů není zadarmo, provoz toho kamionu. Naskočilo to o pár korun na každé kytce. Na růžích jsme v průměru o 10 korun dráž než loni,“ vysvětluje Hodáň.

Inflace a nájmy

Není ale jediný, kdo oproti loňsku zdražil. Ceny některých květin letos zvedlo i pět z šesti květinářství, které Radiožurnál oslovil. A šesté to letos plánuje udělat. Třeba gerbery zdražila polovina z nich. Jedna teď stojí mezi 45 až 55 korunami.

Mezi hlavními důvody zdražení zmiňují květináři vysokou inflaci, ale také třeba zdražení nájmu. Ceny květin tak vzrostly i přesto, že na burze naopak zlevňují.

„Kytky se nám dostaly do standardní ceny. Cena je v tuto chvíli oproti loňsku o trochu nižší, v řádu jednotek procent. Bohužel nám neklesly nájmy, neklesly nám příliš ostatní vstupy,“ říká Klára Franc Vavříková ze Svazu květinářů a floristů.

Víc než školáci si ale letos za květiny připlatí nevěsty. Květinová výzdoba je vyjde i o dvacet procent dráž než loni. Opět kvůli vyšším nákladům.

„U svateb, v období svateb vždycky byly vyšší ceny květů. Nejčastější svatební kytkou jsou nyní velkokvěté růže a anglické růže. Pokud bychom chtěli prestižní značku, tak bychom se dostali na cenu za květ klidně 200 korun,“ přibližuje Franc Vavříková.

Právě květiny ukrajují podle organizátorky svateb Lucie Valerián z agentury LuckyWedding až 15 procent z rozpočtu svatebčanů.

„Pokud chcete, aby vám to někdo hezky nazdobil, tak florista vám to musí navrhnout, potom na tu svatbu přijet. Naše svatby letos začínají třeba na půl milionech a kytky jsou v průměru kolem 50 nebo 60 tisíc,“ vypočítává.

Úprava zahrady

A víc peněz si musí připravit i ti, kteří si chtějí letos nechat od profesionálních firem upravit zahradu. Ta vyjde až o 20 procent dráž než před pandemií.

„Třeba zahrada, která má 1500 metrů čtverečních, pokud tam jsou nějaké drobné stavební práce, nějaké zpevněné plochy, mlaty, tak klidně se může kolem toho milionu se pohybovat.

Ceny vzrostly podle Petra Halamy hlavně kvůli vyšším nákladům – mzdám i dražším materiálům,“ vypočítává Petr Halama ze Svazu zakládání a údržby zeleně.

Omlouváme se čtenářům, web iROZHLAS.cz po hackerském útoku zatím funguje v omezeném režimu. Na opravě intenzivně pracujeme.

Aneta Voska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme