Končí termín pro přihlášky na šéfa MMF, favoritkou je Lagardeová

Dnes vyprší termín pro podání kandidatur na nového šéfa Mezinárodního měnového fondu. Funkce je volná od rezignace Dominiqua Strauss-Kahna, který odstoupil poté, co byl obviněn ze znásilnění hotelové pokojské. Hlavní favoritkou na zisk funkce je francouzská ministryně financí Christine Lagardeová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová | Zdroj: Reuters

Lagardeová má podporu všech zemí Evropské unie. Téměř jistě se za ni postaví i Američané. Funkci šéfa Mezinárodního měnového fondu zatím vždy zastával Evropan. Unie se tohoto pravidla chce držet i teď. Argumentuje tím, že fond hraje důležitou roli při pomoci předluženým zemím eurozóny.

Rychle rostoucí státy jako Čína nebo Jihoafrická republika evropský nárok zpochybňují. Zatím se ale nedokázaly shodnout na jednom kandidátovi. Indie nebo Brazílie by dokonce mohly podpořit Lagardeovou.

Problémem je role Lagardeové v případu podnikatele Bernarda Tapieho. Francouzská justice ji nebude schopna očistit do samotné volby na konci června. Lagardeová by tak mohla stanout v čele Mezinárodního měnového fondu a zároveň by proti ní mohlo být zahájeno trestné stíhání.

Igor Maňour, Jan Šmíd, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme