Kofola přesouvá sídlo z Polska do Česka, zvažuje vstup na pražskou burzu

Společnost Kofola přesouvá svoji základnu z Polska do České republiky. Kromě nového sídla výrobce nápojů zvažuje i vstup na pražskou burzu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kofola

kofola | Foto: Marián Vojtek

Management firmy byl i předtím v Česku, nově se tedy přesune sídlo mateřské společnosti na jednu adresu.

Podle mluvčí Kofoly Jaroslavy Musilové jsou kroky spíš administrativního charakteru, dění ve firmě to tedy nijak neovlivní.

„V zásadě se jedná pouze o technický přesun, protože už manažerská struktura byla, je a bude v ČR se sídlem v Ostravě. Žádným způsobem nebude ovlivněno dění firmy,“ uvedla Musilová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kofola přesouvá sídlo z Polska do Česka. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal finančního ředitele skupiny Daniela Buryše

V souvislosti s přesunem se zvažuje o umístění akcií na pražskou burzu. Kofola byla registrována v Polsku kvůli obchodování s akciemi na varšavské burze. Převody se uskuteční v rámci neveřejné transakce, a budou se na ní tedy podílet jen stávající akcionáři.

Případná nabídka akcií novým investorům by se podle vedení společnosti mohla uskutečnit v posledním čtvrtletí letošního roku nebo až začátkem roku 2016. V současnosti firma dokončuje prospekt cenného papíru, který předloží České národní bance ke schválení.

O akcie Kofoly je mezi investory zájem

O akcie Kofoly je podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy obecně zájem.

Nápojářská skupina Kofola má osm výrobních závodů, působí v Polsku, České republice, na Slovensku, ve Slovinsku a v Rusku. Zaměstnává 2300 lidí, z toho zhruba 700 v Česku.

„V posledních měsících jsou atraktivní, protože jejich cena vzrostla. V současnosti se tržní kapitalizace těchto akcií pohybuje někde na úrovni společnosti Pegas obchodované na pražské burze. Činí kolem devíti miliard korun,“ řekl Kovanda.

Od loňského roku se na pražské burze obchodují třeba i akcie páté největší pivovarnické skupiny v Česku, Pivovary Lobkowicz Group. Pod skupinu navíc spadá i výroba limonád a nealkoholických nápojů. Stejně tak jsou na burze i akcie nápojářského výrobce Stock Spirits.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme