Vztahy se dál zhoršují. KLDR zrušila dohody na podporu ekonomické spolupráce s Jižní Koreou

Severokorejský parlament se vyslovil pro zrušení všech dohod na podporu ekonomické spolupráce s Jižní Koreou. S odvoláním na severokorejskou státní agenturu KCNA to napsala agentura Reuters, podle níž se tak nadále prudce zhoršují vztahy mezi oběma státy. Reuters také informoval o zprávě pro OSN, podle níž KLDR v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti pokračuje v rozvoji svých jaderných zbraní.

Pchjongjang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kim Čong-un

Kim Čong-un | Zdroj: Reuters

(Severní Korea) dále vyvíjela jaderné zbraně a vyráběla štěpné jaderné materiály,“ konstatuje zpráva odborníků předkládaná OSN každého půlroku. KLDR podle ní pokračovala v odpalování balistických raket, na oběžnou dráhu vyslala satelit a svůj arzenál rozšířila o taktickou jadernou ponorku.

Část svého zbrojního programu podle zprávy komunistická země zřejmě financuje z kybernetických útoků. Konkrétně pozorovatelé píšou o 58 útocích na společnosti spojené s kryptoměnami v letech 2017 až 2023 v hodnotě přibližně tří miliard dolarů (69 miliard korun), z nichž je podezřelá Severní Korea.

Kim Čong-un vyzval k posílení námořnictva. Jde podle něj o klíčový krok v přípravách na válku

Číst článek

Krok severokorejského parlamentu je dalším z řady podobných z posledních měsíců. V lednu komunistická země zrušila vládní úřady, které měly na starosti vztahy s Jižní Koreou, včetně záležitostí sjednocování a mezikorejského turistického ruchu.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un tehdy v parlamentu prohlásil, že pro KLDR už nadále není možné usilovat o usmíření a mírové znovusjednocení s Jižní Koreou. Vyzval k přerušení veškeré komunikace mezi oběma Korejemi a také k přijetí ústavního dodatku, jenž by Jižní Koreu označil za striktně oddělenou zemi a nepřítele číslo jedna.

Soul zase koncem loňského roku v reakci na to, že KLDR vypustila špionážní družici, pozastavil platnost vojenské dohody, jejímž cílem bylo snížení napětí na Korejském poloostrově. Pchjongjang ji poté také pozastavil a uvedl, že na hranici s jižním sousedem vyšle silnější armádu a nové zbraně.

Přestože je Severní Korea známá tvrdou rétorikou, sledují někteří pozorovatelé vývoj z poslední doby s obavami. KLDR a Jižní Korea jsou technicky stále ve válečném stavu. Korejská válka z let 1950 až 1953 totiž skončila příměřím, nikoliv mírovou smlouvou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme