Kde se budou stavět cyklostezky? Do cyklodopravy má letos putovat rekordní částka

V Česku přibývají další cyklostezky. Státní fond dopravní infrastruktury letos vydá na cyklodopravu rekordní částku, více než dvě miliardy korun. Část z toho na výstavbu, ale i opravy jízdních pruhů nebo třeba na zvýšení bezpečnosti. Stovky milionů pak přidají ministerstvo pro místní rozvoj, města i Evropská unie.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklista na cyklostezce v Bráníku.

Státní fond dopravní infrastruktury letos vydá na cyklodopravu rekordní částku, více než dvě miliardy korun. (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Z evropských peněz je letos v plánu vybudovat přes 60 km cyklotras i stezek. Výstavbu dalších desítek kilometrů pak podpoří i ministerstvo dopravy. Celkem jde o 78 projektů za skoro tři čtvrtě miliardy korun, což je historicky nejvyšší částka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko investuje do cyklodopravy

„V letošním roce zde máme tři největší investice. Jsou to cyklostezky na Moravě nebo na pomezí Čech a Moravy. Vůbec nejvíce finančních prostředků bylo přiděleno na druhou etapu cyklostezky Bečva, Vlára, Váh, na území Hornolidecka. Je to více než 183 milionů korun,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Bezmála třiceti miliony pak resort přispěje třeba na novou cyklostezku z Jevíčka do Velkých Opatovic. Obdobnou částku získá i projekt cyklostezky z Dobrochova do Výšovic.

Podpora ale nemíří jen do budování nových cest. „V plánu je v letošním roce vybudovat 1577 parkovacích míst pro jízdní kola. Častým příkladem projektu je vybudování cyklostezky mezi dvěma obcemi, případně v rámci jednoho města zřízení cyklistických pruhů nebo také výstavba lávky pro pěší a cyklisty,“ doplnil mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Jak využít plochy nad uzavřenými doly na Karvinsku? Plány počítají s cyklostezkou i solárními panely

Číst článek

Myslí i na elektrokola

V Česku přibývají i nové cyklověže na parkování kol. Mají je třeba v Lysé nad Labem, Přerově nebo v Hranicích. Myslí se ale také na elektrokola, jejichž počet v zemi skokově roste. Loni se jejich prodej zvýšil o polovinu na 120 tisíc. Třeba na Ramzovském sedle proto letos instalují další nabíjecí stanice. „Univerzální nabíječka je schopná nabíjet až osm elektrokol najednou,“ vysvětlil servisní technik Adam Špůra.

Že lidé využívají trasy pro jízdní kola stále častěji, dokazují i automatické sčítače umístěné na cyklostezkách. Třeba v Praze za loňský rok napočítaly skoro čtyři a půl milionu průjezdů, což je meziroční nárůst o víc než milion. Přispěla k tomu hlavně pandemie koronaviru, kdy řada lidí zkrátka vyměnila městskou hromadnou dopravu za kolo.

Podle dat ministerstva dopravy je v Česku aktuálně asi 40 tisíc kilometrů vyznačených cyklotras a přibližně tři a půl tisíce kilometrů cyklostezek.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme