Firma Aero Vodochody získala zakázky za čtyři miliardy korun

Firma Aero Vodochody získala tři nové zakázky - a to za čtyři miliardy korun. Bude například dodávat kabiny pro americký bojový vrtulník Black Hawk.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál továrny Aero Vodochody

Areál továrny Aero Vodochody | Foto: Aero Vodochody

Výrobu kokpitů pro americké vrtulníků chce největší letecký výrobce v Česku zahájit v polovině příštího roku. Za všechny tři kontrakty dohromady získá přes čtyři miliardy korun a podle prezidenta Ladislava Šimka to je důkaz vysoké konkurenceschopnosti Aera na světovém trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nové zakázky Aero Vodochody podrobně rozebral na Rádiu Česko Miroslav Motejlek, vedoucí redakce reportérů ČRo

Firma dodává svou leteckou techniku několika armádám, včetně té české. Bojové helikoptéry Black Hawk poprvé vzlétly v roce 1974 a o další 4 roky později byly zařazeny do výzbroje americké armády.

Miroslav Motejlek, vedoucí redakce reportérů ČRo, který na uzavřené kontrakty upozornil jako první, ve Světě o jedné Rádia Česko řekl, že jde o výbornou referenci. "Je to zakázka zajímavá a dobrá. Dává Aeru možnosti k získání dalších kontraktů."

První kokpity k černým jestřábům dodá Aero v polovině roku 2011. "Smlouva je garantovaná do roku 2017 a další opce na pět let," připomněl Motejlek.

Aero loni slavilo 90. výročí svého založení, řadí se mezi nejstarší výrobce letecké techniky na světě. Aero bývalo největším světovým výrobcem cvičných a bojových letounů. "Dnes žádná letadla nevyrábí, montuje jejich části. Ve Vodochodech se ale podařilo zachránit továrnu a pracovní místa."

Milan Kopp, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme