Do Prahy se má přestěhovat centrála RWE. Zaměstnat může stovky lidí

Praha by se měla stát novou centrálou německé energetické skupiny RWE. Jedna z pěti největších energetických firem v Evropě plánuje v Praze vybudovat servisní centrum pro celý kontinent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

RWE ilustrační foto

RWE ilustrační foto | Foto: Filip Jandourek

Definitivní rozhodnutí firma zatím neoznámila. Oficiálně ho nepopírá, ale zároveň ho odmítá potvrdit. Navíc jsou údajně ve hře ještě slovenské Košice. Podle dnešních Hospodářských novin, které se zprávou přišly, je ale Praha větším favoritem už proto, že je současnému sídlu v Essenu blíž.

Hlavním přínosem pro Česko by byl know how a asi tisíc nových pracovních míst, i když část by jistě obsadili samotní Němci. Firma by nabírala účetní, kontrolory a další pracovníky. Být sídlem renomované západní společnosti by bylo pro Česko prestižní záležitostí, přestože vedení firmy by zůstalo v Německu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případné stěhování centrály RWE se zajímal redaktor Jaroslav Skalický

RWE by přesunem do Česka ušetřila za náklady - pracovní síla je v Česku, a obecně na východě, stále mnohem levnější než v západní Evropě. Ostatně nízké mzdy v Česku zmínila i renomovaná ratingová agentura Moody‘s, navíc ale vyzdvihla vysokou úroveň vzdělání a pokročilou infrastrukturu.

Kvůli nižším pracovním nákladům a dobré kvalifikaci zaměstnanců už v roce 2004 přišla do Česka logistická společnost DHL, která sem přemístila svoje řídící centrum pro Evropu. A objevil se i další zájemce o práci českých lidí - americký prodejce slevových kuponů Groupon oznámil, že chce finanční a účetní centrum vytvořit v Česku nebo na Slovensku.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme