Česku podle ministerstva loni vzrostly příjmy z většiny daní, na spotřebních se ale vybralo méně

Celkové daňové příjmy státu bez pojistného na sociální zabezpečení loni stouply meziročně o 5,4 procenta, tedy o 55,1 miliardy, na 1074,9 miliardy korun, uvedlo ministerstvo financí. Celkové inkaso bylo proti plánům zhruba o 12 miliard nižší. Na dani z přidané hodnoty (DPH) stát získal 431,6 miliardy korun, meziročně o 18,3 miliardy korun více.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze (ilustrační foto)

Celkové daňové příjmy státu bez pojistného na sociální zabezpečení loni vzrostly na 1074,9 miliardy korun. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Na dani z příjmu právnických osob stát vybral zhruba o 8,9 miliardy více, celkem 182,9 miliardy korun. Vyplývá to z dat zveřejněných ministerstvem financí v rámci údajů o státním rozpočtu za loňský rok. Naopak meziročně nižší příjem byl u spotřebních daní.

Samotný státní rozpočet loni získal na daňových příjmech bez pojistného na sociální zabezpečení 762,7 miliardy korun, tedy o 35,6 miliardy více.

Nejhorší výsledek za poslední čtyři roky. Rozpočet byl loni ve ztrátě 28,5 miliardy korun

Číst článek

Některé daně jsou totiž takzvané sdílené daně. Patří mezi ně například DPH, daň z příjmu právnických osob nebo daň z příjmu fyzických osob. Jejich výnosy tak putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů.

Na kraje připadá 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu DPH, daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob.

Celostátní výběr spotřebních daní meziročně klesl o zhruba 330 milionů korun na 167,1 miliardy korun. Za meziročním poklesem bylo především nižší inkaso spotřební daně z tabákových výrobků. Výběr spotřební daně ale byl na rozdíl například od DPH nebo firemních daní vyšší, než plánovalo ministerstvo financí.

Poslanci schválili zvýšení spotřební daně z tabáku a lihovin. Podle opozice vláda zoufale vymáhá peníze

Číst článek

Samotný státní rozpočet loni na DPH získal 291,3 miliardy korun, meziročně o 12,3 miliardy více. Na firemních daních do státní pokladny putovalo 123,5 miliardy korun, meziročně o šest miliard více.

Hospodaření státu loni skončilo ve schodku 28,5 miliardy korun. V roce 2018 vykázal státní rozpočet přebytek 2,9 miliardy korun. Výsledek státního rozpočtu za loňský rok je nejhorší za poslední čtyři roky. Schválený rozpočet na loňský rok počítal s deficitem 40 miliard korun.

Legenda:

Daňové příjmy (bez pojistného na sociální zabezpečení)
DPH: daň z přidané hodnoty
DPPO: daň z příjmů právnických osob
DPFO závislá činnost: daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
DPFO zvláštní sazba: daň z příjmů fyzických osob vybíraná zvláštní sazbou
DPFO podávající přiznání: daň z příjmů fyzických osob podávajících přiznání
Spotřební daně

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme