Růst čínského vývozu v listopadu zpomalil. Naopak zrychlil dovoz kvůli doplňování zásob komodit

Tempo růstu čínského vývozu v listopadu zpomalilo. Mohl za to silný jüan, slábnoucí poptávka a vyšší náklady. Dovoz však nečekaně zrychlil, protože země se snaží doplnit zásoby vyčerpaných komodit, jako je uhlí. Přebytek bilance zahraničního obchodu se snížil na 71,72 miliardy dolarů (1,6 bilionu Kč) z říjnových 84,54 miliardy USD. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil čínský celní úřad.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dovoz do Číny nečekaně zrychlil, protože země se snaží doplnit zásoby vyčerpaných komodit, jako uhlí

Dovoz do Číny nečekaně zrychlil, protože země se snaží doplnit zásoby vyčerpaných komodit, jako uhlí | Foto: Aly Song | Zdroj: Reuters

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali snížení přebytku obchodní bilance na 82,75 miliardy USD.

Aktivita čínského zpracovatelského průmyslu roste. Přispívají k tomu mimo jiné nižší ceny surovin

Číst článek

Vývoz v listopadu stoupl meziročně o 22 procenta. V předchozím měsíci vzrostl o 27,1 procenta. Analytici očekávali zpomalení růstu vývozu až na 19 procent.

Dovoz vzrostl o 31,7 procenta po jeho zvýšení o 19,8 procenta v říjnu. Analytici odhadovali, že vývoz stoupne o 20,6 procenta.

Dovoz uhlí v listopadu stoupl na nejvyšší hodnotu v letošním roce, protože největší světový konzument tohoto paliva, považovaného za špinavé, se po nástupu zimy snažil zásobit svou energetickou soustavu, která bojuje s jeho nedostatkem.

Čína po sérii výpadků elektřiny nařídila uhelným dolům zvýšit těžbu

Číst článek

Zmírnění energetické krize rovněž podpořilo poptávku po mědi. Dovoz tohoto důležitého průmyslového kovu byl nejvyšší od března.

Nejnovější údaje přicházejí poté, co centrální banka snížila objem hotovosti, kterou musí komerční banky držet ve svých rezervách. Tento krok má podpořit zpomalující ekonomický růst.

Číně se dařilo výrazně oživit z pandemie, ale objevují se známky toho, že dynamika slábne. Nedostatek energie, regulační zásahy do hlavních průmyslových odvětví a problémy s dluhy v realitním sektoru negativně ovlivňují oživení. Analytici očekávají v nadcházejících měsících další vládní podpůrná opatření.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme