Česká ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně klesla. Naposledy se tak stalo před dvěma lety

Česká ekonomika klesla v prvním čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 0,2 procenta. Zaznamenala tak první meziroční pokles od prvního kvartálu roku 2021. Předběžný odhad v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Proti poslednímu čtvrtletí loňského roku hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o 0,1 procenta. V předchozích dvou čtvrtletích česká ekonomika mezikvartálně klesala, technicky tedy byla v recesi.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, ilustrační foto

Analytici byli v očekávání vývoje hrubého domácího produktu rozdělení (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

K meziročnímu růstu hrubé přidané hodnoty podle statistiků nejvíce přispěl zejména průmysl a v mezičtvrtletním srovnání také odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Mezičtvrtletně se dařilo rovněž stavebnictví a informačním a komunikačním činnostem.

Česká ekonomika podle prognózy letos klesne o 0,5 procenta. Ze zemí visegrádské čtyřky si vede nejhůř

Číst článek

„Mezičtvrtletní i meziroční vývoj HDP byl pozitivně ovlivněn především rostoucí zahraniční poptávkou. Naopak negativní vliv měly nadále se snižující výdaje na konečnou spotřebu domácností. Pokles nastal rovněž u tvorby hrubého kapitálu, kde došlo k meziročnímu propadu po dvouletém období růstu,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Zaměstnanost v Česku v prvním čtvrtletí podle dat ČSÚ mezičtvrtletně vzrostla o 0,4 procenta. V meziročním srovnání stoupla o 1,4 procenta.

Analytici byli v očekávání vývoje HDP rozdělení. Někteří čekali mezičtvrtletní pokles v desetinách procenta, jiní naopak odhadovali růst ve stejném rozsahu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme