Česká pošta za pár hodin spustí odstávku datových schránek. Jaké komplikace může způsobit?

Od páteční 16. hodiny až do 2. ledna odpoledne nebudou fungovat datové schránky. Česká pošta totiž upravuje příslušné informační systémy. Datové schránky uživatelům usnadňují vyřizování úředních záležitostí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Datové schránky

Datové schránky | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Lidem nepůjde během odstávky podat žádost o výpis z rejstříku trestů, uveřejňovat dokumenty v registru smluv nebo třeba podávat formuláře úřadům státní správy, jako je třeba Finanční správa nebo Česká správa sociálního zabezpečení.

Fungovat nebude ani služba Czechpoint, a to na žádné z víc než 7000 poboček. Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka je výluka nezbytná, protože úřad přechází na nový systém.

Mezi svátky se do datových schránek nepřihlásíte. Pošta je kvůli úpravám na čtyři dny odstaví

Číst článek

„Je to z toho důvodu, aby datové stránky fungovaly tak, jak mají. Každý systém potřebuje občas nějakou revizi, proto jsme již dopředu avizovali, že tato odstávka proběhne tak aby se lidé, kteří potřebují komunikovat například s úřady, mohli na odstávku připravit,“ řekl Vitík.

Mimořádná situace? 

O výluce datových schránek informovalo ministerstvo vnitra na svém webu. Česká pošta oznámila odstávku s předstihem právě proto, aby se na ni lidé připravili a stihli všechno zařídit včas. Pokud ale nastane mimořádná situace a bude nutné s úřadem něco vyřešit, mají lidé podle Vitíka záložní možnost.

„Lidé mohou použít e-mail, který je opatřený uznávaným elektronickým podpisem a ten odeslat na elektronickou podatelnu toho konkrétního úřadu,“ vysvětluje mluvčí.

V současnosti funguje zhruba 850 tisíc datových schránek. Většina z nich je povinná podle zákona. Podle České pošty ale roste obliba schránek a pořizují si je i ti, kteří je ani povinně mít nemusejí. Díky tomu stoupá počet zpráv, které si lidé přes datové schránky pošlou. Zatímco v roce 2012 to bylo zhruba 46 milionů zpráv, letos už to byl podle pošty víc než dvojnásobek.

Historie datových schránek

Datové schránky fungují od roku 2009, odstávek ale mají za sebou už několik. Ve většině případů šlo hlavně o pravidelnou údržbu. Česká pošta proto datové schránky vyřadila z provozu jen na pár hodin a přes noc, kdy systém není tak vytížený. Třeba od deseti večer do šesti ráno.

Poslední výluka byla na začátku prosince, sice odpoledne, ale zato jen na dvě a půl hodiny. Kdo se obává, že by mohl datovou schránku potřebovat právě ve chvíli, kdy bude odstávka, je dobré podívat se na web datoveschranky.info, kde lidé najdou v záložce Důležité informace odkaz na harmonogram výluk.

Datová schránka je elektronické úložiště, které je určené k doručování písemností od státních institucí a k provádění úkonů vůči orgánům veřejné moci. Pro právnické osoby a některé další subjekty je zřízení datových schránek povinné. Jejich zřizovatelem a správcem je ministerstvo vnitra, provozovatelem je Česká pošta jako držitel licence. Technicky fungování zajišťuje společnost O2.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme