Jurečka: Za energie platily domácnosti v červnu o 60 procent víc než loni. Ztratily 63 tisíc korun kupní síly

Průměrná domácnost v Česku zaplatila za energie v červnu o 15 procent víc než ve stejném měsíci loni. Vyplývá to z dat ministerstva práce a sociálních věcí. Ve srovnání s červnem před dvěma lety vzrostly náklady průměrné domácnosti o víc než 60 procent. Zjištění Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí v pondělí představil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynoměr, ilustrační foto

Energie začaly prudce zdražovat před dvěma lety po krachu společnosti Bohemia Energy (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nejvíc drahé energie dopadají podle Jurečky na neúplné a nízkopříjmové rodiny. Podle ministra je stát podporuje dostatečně. „Efektivně cílíme na nejvíc zranitelné skupiny. Jsou to důchodci samoživitelé a rodiny s menšími příjmy žijící v menších obcích ve vlastních domech,“ řekl Radiožurnálu Jurečka.

Ani plně státní ČEZ nemůže spotřebitelům dodávat elektřinu za výrobní náklady, upozorňuje analytik

Číst článek

Podle něj se díky zastropování cen energií i příspěvku na bydlení podařilo situaci zvládnout, je ale potřeba se připravit na přicházející topnou sezonu a dál podnikat úsporná opatření. Podle statistického úřadu má průměrná domácnost 2,29 členů. V Česku je celkem 4,49 milionu domácností.

Zároveň přibylo lidí, kteří pobírají příspěvek na bydlení. Před dvěma lety ho čerpalo asi 160 tisíc domácností, letos je to přes čtvrt milionu.

„Ztráta kupní síly dosáhla 63 299 korun na průměrnou českou domácnost. Největší absolutní ztrátě čelili vlastníci domů, u nich jde o 92 105 korun. Průměrná domácnost ztratila za dvouleté období 5,6 procent svých čistých příjmů,“ upřesnil Jurečka.

Energie začaly prudce zdražovat před dvěma lety po krachu společnosti Bohemia Energy, kdy muselo kolem 900 000 jejích odběratelů přejít k dodavatelům poslední instance. Zálohy se jim pak násobně zvedly. Stejně na tom byli i klienti dalších firem, které s dodávkami skončily. Loni byl za růstem cen ruský vpád na Ukrajinu a válka.

I o sto tisíc ročně víc za elektřinu. Desítky tisíc lidí se zamkly ve drahých smlouvách na příští rok

Číst článek

Letos v červnu domácnosti stály o 73 procent víc než před dvěma lety. Důvodem je i to, že senioři a seniorky často žijí ve velkých bytech a nemají možnost se přestěhovat do menšího, poznamenal šéf resortu práce. Neúplné rodiny hradí o 66 procent víc než před dvěma lety.

„Za celé to období jsme se snažili opravdu dělat kroky tak, abychom dokázali české společnosti, domácnostem, veřejnému sektoru i firmám pomoci. Jenom v letošním roce pomoc ze strany státního rozpočtu bude činit víc než 120 miliard korun právě na zastropování cen energií... Teď je potřeba se na topnou sezonu zase soustředit, hledat cesty a opatření, jak snižovat náklady. Je důležité také dělat opatření, která jsou cílená. Není možné pokračovat v opatřeních plošných," uvedl ministr.

Od září můžou lidé opět žádat o dotace na ekologické a další úpravy domů. „Stát přispěje všem, kteří chtěj zateplit svůj dům nebo byt a snížit jeho energetickou náročnost,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Od ledna příštího by měly domácnosti znovu platit poplatky za zelenou energii, letos je plně hradí stát.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme