Farníci sbírali prošlé či poškozené mince a bankovky. Na kostel tak získali dva miliony

Farníci z brněnské části Lesná uspořádali netradiční sbírku na stavbu kostela. Shromažďovali prošlé či poškozené mince a bankovky, které pak odnesli vyměnit do banky. Na kostel, který nejmladší jihomoravské farnosti chybí, tak získali kolem dvou milionů korun. Lidé, kteří by chtěli za padesátníky či papírové dvacetikoruny získat platné peníze, mají nyní poslední šanci. Česká národní banka, v níž to bylo dosud ještě možné, končí s výměnami příští pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kříž

Kříž | Foto: stock exchange

„To jsou mince, které nám poslali naši příznivci. Nasbírali jsme odhadem asi dva tisíce kilogramů různých mincí v hodnotě dva miliony korun,“ říká farář z Lesné Pavel Hověz a ukazuje peníze v krabici.

Mezi vybranými penězi jsou padesátníky, dvacetikoruny, ale třeba i vypraná pětistovka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sbírce na kostel v brněnské části Lesná natáčela redaktorka Martina Pelcová

Farář Hověz sbírku inicioval, ale tím, kdo se o sbírku stará především, je varhaník Václav Benda. Všechny mince mu prý prošly pod rukama.

„V České národní bance na Rooseveltově ulici už jsem dobře známý. Prakticky vždycky, když se mi nashromáždí těch mincí za dva tisíce korun, tak navštívím banku a vyměním,“ popisuje Václav Benda.

Zdejší farnosti je teprve deset let. Vznikla díky podpoře obyvatel sídliště, které na brněnské Lesné vyrostlo v šedesátých letech.

Zbývá poslední týden na vrácení padesátníků a papírových dvacetikorun

Číst článek

Věřící už vlastními silami vybrali 20 milionů korun na zdejší duchovní centrum, v nejrůznějších dalších sbírkách pak získali dalších 40 milionů na skutečný kostel, který bude zasvěcený rodačce, blahoslavené Marii Restitutě Kafkové.

„Je to někdy i takové dojemné, že třeba nějaká babička pošle v dopise deset padesátníků a dá třináct korun za poštovné,“ popisuje farář Hověz.

Bankovková drť a hliník

Padesátníky a papírové dvacetikoruny přestaly platit v roce 2008, v současnosti je lze vyměnit už jen na pobočkách České národní banky. Tato možnost vyprší na konci srpna.

A co se vlastně s odevzdanými neplatnými penězi stane? „Dvacetikorunové bankovky budou stejně jako ostatní bankovky standardně rozřezány a zpracovány na takzvanou bankovkovou drť a u padesátihaléřů budeme čekat na ukončení možnosti jejich výměny a poté budou prodány jako hliník,“ vysvětluje mluvčí České národní banky Kateřina Bartůšková.

V oběhu podle ní zůstává ještě asi 35 padesátníků na hlavu, vrátila se jich zatím pětina. Papírových dvacetikorun, kterých koluje okolo pěti milionů, se vrátilo už přes 90 procent.

Je to vidět i na sbírce farníků z Lesné – zbývá jim odevzdat ještě pár desítek padesátníků a jednu papírovou dvacetikorunu.

Martina Pelcová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme