Tatra propustí stovky lidí, na jaře se ale mohou vrátit

Většina ze stovek zaměstnanců, které propustí kopřivnická automobilka Tatra, se může na jaře vrátit zpět. Vyplývá to z dohody mezi vedením firmy a odboráři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tatra 813

Tatra 813 | Foto: Hynek Bulíř

I když mezi zaměstnanci panuje strach o práci, přesto je atmosféra v automobilce spíše smířlivá. Od poloviny října odejde ze závodu postupně 550 lidí s pětiměsíčním odstupným.

Teď je to s výrobou špatné, ale od dubna by práce měla být, přeje si šéf tatrováckých odborů Pavel Baroň. "Budeme rádi, když to naběhne v průběhu příštího roku," řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Propuštění zaměstnanci Tatry se na jaře mohou vrátit zpět

Podle personálního ředitele Tatry Libora Bartoně je propuštění tak velkého počtu zaměstnanců nutné, aby bylo vůbec možné firmu udržet v rozumných podmínkách.

"Zakázky proti loňskému roku jsou o více než 50 nižší. Konec a začátek roku je vždycky slabší," připomněl Bartoň.

Zároveň s propuštěním 550 lidí klesnou o pětinu platy a úvazky zbylým zaměstnancům. Kromě toho firma různým způsobem sestěhuje výrobu, aby ušetřila i provozní náklady.

Práce bude, slibuje automobilka

Personální ředitel slibuje, že od druhého čtvrtletí roku 2010 práce bude. Píše se to i v dohodě s odboráři. "Dohoda dává závazek zaměstnavateli přijmout část zaměstnanců zpět za stejných podmínek, za jakých lidé končili pracovní poměr," potvrdil Bartoň.

Mělo by jít o téměř tři čtvrtiny ze všech původně propuštěných. Podle ředitele novojičínského úřadu práce Zdislava Zimy najdou uplatnění i ostatní. "Byť to tak nevypadá, dnešní trh práce po těchto lidech sáhne. Ostatní zaměstnavatelé si raději vyberou zkušenější lidi, než ty, které budou muset zaučovat," uvedl Zima.

Kopřivnická automobilka ale zatím nepotvrdila, že pro ní nové zakázky znamenají stoprocentní jistotu. "Výroba v příštím roce bude na úrovni letošního roku. Řekněme, že to je pesimistický pohled, optimisticky říkáme, že by to mohlo být lepší," doplnil Bartoň.

Martin Hromádka, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme