Bez Lisabonu zatím unijní předseda nebude

Evropa čeká na Česko a doufá, že se Unie nezadrhne a podle plánu bude mít už na konci října nejen novou Evropskou komisi, ale také prvního prezidenta - tak by se ve stručnosti daly shrnout světové reakce na irské ano Lisabonské smlouvě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irské referendum o Lisabonské smlouvě. Sčítání hlasů.

Irské referendum o Lisabonské smlouvě. Sčítání hlasů. | Zdroj: ČTK

Generální ředitele Evropské komise pro vnější vztahy Karel Kovanda ve vysílání Rádia Česko připomněl, že Ústavní soud si vymínil, aby do jeho vyjádření prezident nečinil žádné ratifikační kroky.

Připustil, že mezinárodní tlak na českého prezidenta stoupne. Celá řada lidí totiž s určitou netrpělivostí čeká na dovršení procesu, a to jedním nebo druhým směrem. Za velmi pravděpodobné pak Kovanda označil, že nová Evropská komise vznikne podle smlouvy z Nice, protože Lisabonská smlouva ještě platit nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální ředitel Evropské komise pro vnější vztahy Karel Kovanda ve vysílání Rádia Česko hovoří o ratifikaci Lisabonu

Funkce stálého předsedy Evropské rady zřejmě na nadcházejícím summitu EU 28. a 29. října ještě volena nebude. Bude to aktuální až v případě vstoupení Lisabonu v platnost.

Kovanda také připomněl, že podle smlouvy z Nice má být komisařů méně, než členských zemí. Jednou spekulací je, že by z kola vypadla ta země, která získá vysokého představitele pro zahraniční politiku.

Milan Kopp, Ondřej Černý, Patricie Polanská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme