Domácnostem zlevňuje plyn

Zemní plyn je od 1. října o několik procent levnější. Dodavatelé RWE, E.ON a Pražská plynárenská snižují jeho ceny pro domácnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemní plyn

Zemní plyn | Foto: Fotobanka stock.xchng

Cena zemního plynu ale neklesne nijak dramaticky, upozornil expert v oblasti plynárenství Vratislav Ludvík.

"V České republice dochází obecně k poklesu cen zemního plynu, převážně se jedná o dvě a půl procenta, které je v rámci RWE. Co se týká E.ONu, který ovládá Jihočeskou plynárenskou, tam je to něco přes 4 procenta."

"Prakticky největší zlevnění má Pražská plynárenská, to jsou 4,4 procenta z ceny zemního plynu," řekl Radiožurnálu Ludvík.

Domácnosti, které plynem vaří, topí i ohřívají vodu, díky zlevnění mohou ročně ušetřit až 3000 korun.

Plyn letos zlevňuje už potřetí. Podle člena představenstva RWE Transgas Tomáše Varcopa je to hlavně důsledek příznivého vývoje kurzu koruny vůči americkému dolaru.

Cena plynu se odvíjí od ceny ropy na světových trzích. Další změny v cenách plynu přijdou 1. ledna příštího roku, a to už se podle Ludvíka další zlevnění očekávat nedá.

Marika Táborská, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme