Prasečí chřipkou by mohly v Česku onemocnět dva miliony lidí

Česko se připravuje na možný příchod pandemie prasečí chřipky na podzim. Takzvaný pandemický plán počítá v krajním případě i s uzavřením škol, ubytoven, v ulicích by hlídkovala policie a omezena by byla doprava. Hlavní hygienik ČR Michael Vít ale doufá, že na podobný katastrofický scénář nedojde. Onemocnět by sice mohly dva miliony lidí - ale to by bylo v rozmezí tří měsíců, což není nic výjimečného ani při výskytu běžné chřipky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Virus chřipky A/H1N1

Virus chřipky A/H1N1 | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, CDC Influenza Laboratory

"Každý rok nám v době sezóny chřipky také onemocní dva miliony lidí a nedochází k tak katastrofickým scénářům. Samozřejmě bude záležet na tom, v jakém regionu, v jakých věkových skupinách nemocnost bude. Podle toho by samozřejmě nastávala určitá opatření, která by měla zmírňovat výskyt tohoto onemocnění na území České republiky," vysvětlil Vít. Virus se ale podle něj bude dál šířit. A bude se mísit s vlnou obyčejné sezónní chřipky.

Podle internetového serveru Aktuálně.cz kromě toho hrozí, že se spolu potkají a zkříží viry prasečí (A/H1N1) a ptačí (A/H5N1) chřipky. Toho se epidemiologové obávají. "Zatímco první z nich se šíří rychle, ale není tak nebezpečný, ptačí virus se šíří špatně, ale má vysokou úmrtnost," vysvětlil obavy Vít.

Jakékoliv zavírání škol a hromadné očkování dětí, ke kterému se chystá například Francie, ale Česko zatím neplánuje. "Efektivita takového opatření je malá, nemocnost ve školách by se mohla snížit zhruba o deset procent," tvrdí hygienik.

Česko podle něj bude pokračovat v plnění standardních kroků, které jsou obvyklé v celé Evropské unii. Před podpisem je vládní usnesení, podle kterého by mělo Česko nakoupit dalších 500 tisíc antivirotik. Kromě toho má ministerstvo zdravotnictví v plánu obstarat očkovací vakcínu pro čtvrtinu populace. Příští týden se má pandemickým plánem zabývat i vláda premiéra Jana Fischera.

Virem prasečí chřipky se do 6. července nakazilo podle údajů Světové zdravotnické organizace celkem 94 512 lidí asi v šedesáti zemích světa. Zemřelo doposud 429 z nich. Neoficiální odhady ale hovoří o větším počtu nemocných - o víc než milionu lidí. Jedná se podle nich o první pandemii dvacátého prvního století.

Vůbec první případ nové chřipky ohlásilo Mexiko, to také patří spolu se Spojenými státy k zemím s největším počtem nemocných. Na starém kontinentu nejvíc nemocných napočítala Británie, doposud se tam virem nakazilo 7447 lidí.

V Česku lékaři prozatím objevili 21 případů. Ministerstvo zdravotnictví už ohlásilo dokonce první případ, kdy se někdo prasečí chřipkou nenakazil na cestách v zahraničí, ale doma. Virus napadl mladou ženu, která se minulý týden dostala do kontaktu s cizinci. Ti sem přicestovali ze Spojených států amerických a z Velké Británie. "Dalo se to očekávat. Už musíme počítat s tím, že jsme se zařadili mezi země, které mají i sekundární přenos," komentoval událost Vít.

Přečtěte si také:
Česká studentka se nakazila prasečí chřipkou v Anglii
Česko má už patnáctý případ prasečí chřipky
Prasečí chřipka je už i v Moravskoslezském kraji
V Birminghamu zemřela na prasečí chřipku šestiletá dívka
Česko má potvrzený pátý případ prasečí chřipky
Čína zatím s virem prasečí chřipky bojuje marně
První úmrtí na prasečí chřipku mimo americký kontinent hlásí Skotsko
Vláda chce nakoupit navíc půl milionu dávek léků proti prasečí chřipce
Světová zdravotnická organizace vyhlásila pandemii prasečí chřipky

Alena Adámková, Veronika Sedláčková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme