Fischer: O radaru na českém území rozhodne až nový kabinet

Dočasná vláda premiéra Jana Fischera nebude dál postupovat v ratifikaci smluv o americkém radaru. Premiér to řekl v Bruselu, kde se setkal s generálním tajemníkem NATO Jaapem de Hoop Schefferem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer s Jaapem de Hoopem Schefferem

Jan Fischer s Jaapem de Hoopem Schefferem | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Premiér Fischer ujistil generálního tajemníka Severoatlantické aliance o kontinuitě české zahraniční politiky i po změně vlády. Informoval ho také o schválení početních stavů zahraničních vojenských misí svým kabinetem s předstihem na příští rok. Teď se návrhem bude zabývat parlament.

Otázku pokračování ratifikace smluv se Spojenými státy o radaru protiraketového systému ale nechá jeho vláda až na kabinetu, který vzejde z předčasných voleb. "Ratifikační proces se nezastavil, ale trochu přerušil. Bude pokračovat po volbách v říjnu. Politicky zformovaný kabinet rozhodne, jak postupovat dál," uvedl Jan Fischer.

V Bruselu český premiér ještě zůstává a setká se coby předseda Evropské rady se šéfem Evropské komise Josém Barrosem. Jde hlavně o přípravu červnového summitu Unie, který uzavře české předsednictví.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme